Catedrala Episcopală "Învierea Domnului" s-a dovedit duminică neîncăpătoare pentru mulţimea de credincioşi veniţi să participe la Sfânta Liturghie festivă cu ocazia împlinirii a 320 de ani de atestare documentară a Episcopiei Ortodoxe de Oradea prin diploma leopoldină de conferire a privilegiilor ilirice acordată în 1695.
Cei peste 2.000 de ortodocşi sosiţi din toate colţurile Bihorului au fost obligaţi de ploaia torenţială să îşi caute un loc, cât de mic, în biserică. Spre deosebire de alte duminici, nimeni nu a rămas afară să asculte slujba de pe treptele lăcaşului de cult.
În mulţime au putut fi văzuţi, prinşi la înghesuială, de la politicieni, precum senatorul Gavrilă Ghilea şi deputatul Florica Cherecheş, până la reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale, cum ar fi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, sau primarul Ilie Bolojan, dar şi primari din judeţ, directori de instituţii deconcentrate şi reprezentanţi ai altor culte religioase.
"Părinteşti binecuvântări..."
Slujba religioasă a fost condusă de ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului. Alături de acesta au mai slujit, printre alţii, ÎPS Andrei Andreicuţ, mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, PS Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, PS Andrei Făgărăşanu, episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Ioan Siluan, episcopul ortodox al Ungariei, PS Paisie Lugojanul, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, şi un sobor de preoţi şi călugări bihoreni.
În cadrul slujbei, ÎPS Laurenţiu Streza a dat citire mesajului Prea Fericitului Daniel Ciubotea, Patriarhul României, care a vorbit despre vechimea şi importanţa acestei episcopii ortodoxe de la capăt de ţară şi a îndemnat bihorenii să stăruiască în credinţa ortodoxă. "Acum, la ceas aniversar, adresăm felicitări şi părinteşti binecuvântări PS Sofronie, colaboratorilor săi de la centrul eparhial, clerului, monahilor şi monahiilor, precum şi tuturor credincioştilor aceastei eparhii", a încheiat mitropolitul mesajul Prea Fericitului Daniel.
Cu şi fără cruce...
Cu ocazia împlinirii a 320 de ani de ortodoxie bihoreană, mitropolitul Ardealului a decernat 33 de distincţii mitropolitane. ÎPS Laurenţiu a înmânat Crucea Şaguniană, cea mai înaltă distincţie a mitropoliei ardelene, unui număr de 13 membri ai Consiliului Eparhial, organul de conducere administrativă a Episcopiei Ortodoxe, de la vicarul eparhial Nicolae Alexandru Pop şi arhimandritul Mihail Tărău, până la consilierul social Laurenţiu Lazăr şi secretarul eparhial Sebastian Lakatos.
Spre deosebire de apropiaţii episcopului Sofronie, alţi 20 de prelaţi bihoreni au fost recompensaţi cu Ordinul Sfântul Andrei Şaguna, sub forma unei diplome reprezentând o distincţie ceva mai mică. Printre aceştia se numără cei patru protopopi bihoreni din Beiuş, Tinca, Marghita şi Oradea, secretarii lor, precum şi preoţii slujitori de la Catedrala Episcopală "Învierea Domnului".
Preotul Teodor Cristea, parohul Bisericii cu Lună, a primit ordinul şagunian pentru lucrările de reabilitare demarate la lăcaşul de cult şi preotul Roman Pintea, parohul vechii catedrale episcopale din Velenţa, pentru activitatea socială de la Căminul de bătrâni aflat în grija fundaţiei Consistoria Efrem Beniamin. "De părintele, dacă ştiam că are atâtea lucrări, de ieri îi dădeam Crucea Şaguniană", a spus mitropolitul la adresa părintelui Pintea. ÎPS Laurenţiu a vizitat cu o zi înainte centrul de bătrâni şi noua biserică ridicată în Nufărul şi se pare că a fost impresionat de cele văzute.
"Aveţi-vă bine!"
Slujba de duminică a luat sfârşit în jurul orelor prânzului când, dat fiind puhoiul de oameni, credincioşii au aşteptat la coadă şi 15 minute ca să iasă pe treptele catedralei unde preoţii îi aşteaptau cu prescură şi mir.
Spre deosebire de alte dăţi, oamenii nu s-au îmbulzit, fie datorită prezenţei înaltelor feţe bisericeşti, fie pentru că afară ploua, ori pentru că aveau încă în minte îndemnul testamentului Sfântului Andrei Şaguna, amintit de ÎPS Laurenţiu în predica sa: "Fiţi pe pace, aveţi-vă bine, nu vă sfădiţi!".