Toride, dar melodioase. Așa se anunță lunile de vară în Oradea, orașul găzduind în perioada următoare o serie de concerte, multe în aer liber, cu invitați de seamă și repertoriu bogat.

10 tenori din 10 țări vor cânta arii celebre într-un concert caritabil, orchestra Filarmonicii și o invitată specială vor prezenta spectatorilor marile cântece ale epocii interbelice, cum ar fi „Zaraza” și „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, iar într-o catedrală din oraș va răsuna pop simfonic...

Nessun dorma

Săptămâna aceasta, orădenii sunt chemați la un concert cu totul special, intitulat „Muzică pentru viață” (Musica per la vita), care va aduce pe o scenă din curtea Cetății 10 tenori, din 10 țări de pe 5 continente, alături de Orchestra Filarmonicii orădene și de Corul Facultății de Muzică.

Tenorii invitați sunt: Fabio Andreotti (din Italia), Ignacios Encinas (Spania), Armaldo Klogjeri (Albania), Vitalyi Kovalchuk (Ucraina), Mihai Urzicana (România), Rodrigo Trosino (Mexic), Sebastian Ferrada (Chile), Julienne Attoumbre (Coasta de Fildeş), Sinikiro Kawasaki (Japonia) şi Liu Jianwei (China).

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 9 iulie, de la ora 20.30, și este organizat de Asociația Italiani in Bihor, la inițiativa episcopului greco-catolic Virgil Bercea. Încasările vor fi donate spitalului „Burlo Garofolo” din Trieste, unde sunt tratați și copii din Oradea cu afecțiuni oncologice. Biletele sunt disponibile pe site-ul blt.ro la prețuri între 80 și 200 de lei, în funcție de locul ales. Cei 10 tenori vor cânta împreună lucrări ca „La donna è mobile”, din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, „La Danza”, de Gioachino Rossini, și aria „Nessun dorma”, din opera Turandot, de Giacomo Puccini. Separat, fiecare va avea momente speciale, cu piese ca „Por una cabeza”, „Granada” sau „Torna a Surriento”.

Muzicieni pentru orădeni

Pentru a doua vară la rând, Filarmonica de Stat Oradea vrea să-și apropie publicul organizând concerte cu repertorii accesibile, susținute inclusiv în spații neconvenționale, în cadrul proiectului numit INITIO. În acest sezon s-au ținut deja primele concerte, inclusiv unul cu muzică de filme, care a adunat aproximativ 1.000 de spectatori în curtea Palatului Princiar din Cetate.

Invitația rămâne deschisă pentru următoarele concerte din „Initio 2022”. Pe 13 iulie, de la ora 20, la Palatul Episcopal Romano-Catolic va avea loc un concert al Cvartetului Finessi (George Rada - vioară, Székely Boglárka - vioară, Fodor József - violă, Gyárfás Blanka - violoncel), prețul unui bilet fiind de 20 lei. Pe 30 iulie, amfiteatrul Muzeului Țării Crișurilor (str. Armatei Române) va găzdui un concert cu repertoriu romantic, intitulat „Salut d’amour” și susținut de Cvartetul Filarmonicii: Nagy Kálmán - vioară, Kúrucz Tibor - vioară, Suciu Attila - violă și Fábián András - violoncel. Și în acest caz un bilet costă 20 de lei și poate fi cumpărat, la fel ca pentru toate concertele „Initio”, de pe platforma bilete.ro.

Pop simfonic la catedrală

În august, concertele vor purta cu ele farmecul altor epoci. Pe 18 august, amfiteatrul Cetății va deveni un portal spre frumoasa perioadă interbelică a României. Solista Analia Selis și Orchestra orădeană, sub bagheta dirijorului Radu Popa, vor susține un concert cu piese faimoase cum ar fi „Dacă nu te cunoșteam”, „Mână, birjar!”, „Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, „Ce faci astă seară tu?”, „Zaraza”, „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?” și „Inimă, nu fi de piatră”. Biletele se vând cu 30 de lei și 50 de lei, în funcție de loc.

Programul INITIO 2022 se va încheia cu un concert inedit, programat pe 25 august, în Catedrala greco-catolică Sfântul Nicolae. Sub bagheta dirijorului Andrei Tudor, orchestra orădeană va interpreta pop simfonic, alături de invitate de seamă: Paula Seling, Monica Anghel și Luminița Anghel, iar un bilet va costa 50 de lei. Sunteți pregătiți de audiție?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!