Dacă acum 5 ani orădenii ar fi cerut să nu se extindă reţeaua de gaz pentru că doresc să rămână agăţaţi la Termoficare, prima reacţie ar fi fost să-i trimiţi la Psihiatrie. Ei bine, acum, oamenii renunţă la a folosi gazul care-i frige la buzunare, pentru a se refugia în confortul călduţ şi mai suportabil financiar al sistemului centralizat.

Unde mai pui că preţul e şi subvenţionat, din efortul comun al tuturor locuitorilor, chestie pe care primarul Birta ar trebui în timp să o rezolve.

Dacă nu peste mult veţi auzi prin provincie ţărani care cer mărirea impozitelor, să nu vă miraţi. Conform unor calcule bugetare fiabile, mai mult de jumătate dintre comunele primitive ale judeţului n-au bani, nu de salariile angajaţilor, dar nici să le asigure minimumul de hârtie igienică la locul de muncă.

Pentru că orgoliile locale trebuiau satisfăcute, din aşezări cu dotări de cătune părăginite am făcut ditamai comune unde primarul şi toate neamurile lui proaste să poată performa în voie. Avem localităţi cu 2.000 de locuitori unde slujbaşii câştigă mai bine decât în Primăria Oradea, chit că învârt 2-3 hârtii pe semestru.

O bună parte dintre primari îşi simt posturile ameninţate şi zbiară ca din gură de şarpe după pomeni de la bugetul de stat. E mişto să fii populist, să nu ceri bani de la populaţie pentru salubrizare, să menţii impozitele la un nivel ridicol şi nici pe acelea să nu le colectezi. Dar când se va apropia funia de par, când se va termina cu belfereala şi vor veni contabilii cu creionul după ureche să le declare falimentul, s-ar putea să asistăm la scene halucinante.

Puşi în faţa pericolului de a se desfiinţa iubitele lor comune, atât primarii cât şi locuitorii vor cere să crească impozitele pentru ca întreaga şandrama administrativă să devină viabilă.