Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) solicită public modificarea articolului 276 din Noul Cod Penal, intitulat presiuni asupra Justiţiei" argumentând cu faptul că, în actuala formă, prevederile actului normativ îi trimite la închisoare pe cei care îndrăznesc să critice Justiţia.

Printr-un comunicat făcut public, marţi, de organizaţie, oamenii de afaceri consideră prevederile articolului "un atac la adresa libertăţii de exprimare". "Orice persoană din România, mai ales oamenii de afaceri, pot fi amendaţi sau pot ajunge la închisoare din cauza unor comentarii pe care procurorii sau judecătorii le vor interpreta ca fiind nereale sau făcute cu scopul de a-i intimida!", se arată în comunicat.

Articolul criticat prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru "fapta persoanei care pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penale, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida".

Reprezentanţii AFB spun că, de-a lungul timpului, membrii organizaţiei au comentat în mai multe rânduri deciziile Justiţiei, în cazuri în care paznicii care au furat materiale din depozite şi şoferii care au furat combustibil din autocamioane s-au ales cu neînceperi ale urmăririi penale sau atunci când proprietarii de firme care au plătit marfa cumpărată cu instrumente de plată fără acoperire s-au ales cu amenzi administrative, dar şi în situaţii în care magistraţii au dat soluţii contradictorii în dosare similare.

Potrivit informării, în urma unor astfel de comentarii, transpuse în memorii înaintate Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanţele bihorene au fost obligate să admită toate acţiunile formulate în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvemului 119/2007, privind combaterea întârzierii plăţilor în tranzacţiile comerciale, acţiuni care se îndreptau faţă de reprezentantul legal al debitorului, în acele situaţii în care debitorul se afla în procedura insolvenţei.

Astfel, după ce firmele bihorene au reclamat faptul că instanţele au dat soluţii contradictorii în cazuri similare, Parchetul general a unificat practica judiciară bihoreană rezolvând, spune AFB, şi o altă problemă: dacă practica judiciară este unitară, dispar suspiciunile de corupţie.

"Membrii AFB au avut idei şi viziuni, şi-au riscat banii, au construit afaceri de succes de pe urma cărora statul român plăteşte salarii, pensii, indemnizaţii de creştere a copiilor şi burse, subvenţii pentru hrană şi medicamente etc. A-i priva pe oamenii de afaceri de dreptul de a comenta decizii, acele decizii ale magistraţilor care îi neîndreptăţesc, este un veritabil atac la adresa libertăţii de exprimare garantat de UE!", se precizează în comunicat.