Consiliul Local Oradea, întrunit luni în prima tele-conferinţă din istoria sa, a rectificat negativ bugetul de venituri al oraşului cu 5,4 milioane euro.

Pierderi de milioane de euro...

Măsura diminuării nivelului estimat al încasărilor oraşului a fost luată pe fondul scăderii încasărilor din taxe şi impozite în contextul restricţiilor impuse de epidemia de COVID-19.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, ca urmare a închiderii unor întreprinderi în cursul lunii martie, au intrat în şomaj tehnic 10.000 de orădeni, iar în luna aprilie numărul acestora s-a dublat.

Chiar dacă pentru luna mai se anunţă o reluare a activităţii economice şi o diminuare a şomajului, pierderile pentru bugetul local rămân consistente.

"Ca urmare a acestui fapt, cu cel puţin 3 milioane de euro vom încasa mai puţin în aceste câteva luni de zile, faţă de suma pe care ne-am programat-o, de 50 milioane de euro", a declarat primarul Ilie Bolojan.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ca urmare a decalării primului termen scadent de plată a impozitelor pe anul în curs din 30 martie pe 30 iunie, au scăzut încasările la buget din taxele pe proprietate la fel cum au cunoscut un trend descendent veniturile oraşului din chirii, vânzări de terenuri, parcări şi diferite taxe.

"Toate acestea fac ca veniturile să scadă într-o variantă optimistă cu 5 milioane de euro, iar într-o variantă pesimistă 9 milioane de euro", a spus edilul.

Mai puţine investiţii...

Astfel, pentru ca bugetul local să facă faţă crizei care se prefigurează, Consiliul Local a aprobat luni rectificarea negativă a veniturilor la buget cu suma de 26,1 milioane lei, echivalentul a circa 5,4 milioane euro, şi reducerea cheltuielilor cu 9 milioane euro.

"Ne-am diminuat cheltuielile cu valoarea maximă, deci cu 9 milioane de euro, păstrând o rezervă de câteva milioane pentru cazul în care lucrurile se vor îmbunătăţi", a explicat Bolojan.

Spre exemplu, municipalitatea a diminuat cu 9 milioane lei programul de reabilitare a unităţilor de învăţământ, a tăiat circa 8 milioane lei de la programul modernizări de străzi (Ion Alexi, Cucului, Gheorghe Pituţ, Reteganului, Macului şi altele), a redus cu 7 milioane lei programul de reabilitare faţade, a tăiat 3 milioane lei de la lucrările de reabilitare a fostului cinematograf Transilvania, a redus cu 2,4 milioane lei propriul buget de salarii şi a scos circa 1,3 milioane lei din bugetul alocat lucrărilor de întreţinere a zonelor publice.

Trebuie precizat că lucrările deja licitate vor fi duse la bun sfârşit, dar plata acestora va fi amânată, atât cât acceptă constructorii, pentru anul următor.

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Consiliul Local a mai aprobat indexarea impozitelor şi taxelor locale precum şi actualizarea limitelor amenzilor pentru anul 2021 cu rata inflaţiei de 3,8%.

"Aprobarea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021 se va face în cursul trimestrului IV al anului 2020 corelat cu proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021", se menţionează în hotărârea adoptată luni de Consiliul Local.