Vremea grea din ziua scrutinului a determinat alegătorii bihoreni să rămână în case. Duminică după-amiază, secţii de votare din localităţi precum Aleşd, Bratca sau Tileagd nu atinseseră nici măcar pragul de 20%.

"Vremea rea i-a făcut pe oameni să nu iasă din case. Dacă la ţară oamenii merg la vot înainte sau după slujba de la biserică, astăzi foarte mulţi nu s-au dus nici la biserică", a declarat Lucia Varga, candidat la un loc în Camera Deputaţilor în Colegiul 3 Aleşd.

Deputatul a vizitat duminică secţii din colegiu pentru a vedea cum decurge scrutinul şi a constatat o prezenţă la urne sub aşteptări. "În secţii de votare din zona Brusturi - Sârbi - Derna, până la ora 12 prezenţa la vot nu era nici măcar de 10%. Şansele ca prezenţa la vot să crească sunt destul de mici în condiţiile în care este vorba de o populaţie îmbătrânită, care nu riscă să iasă din casă pe vremea asta", a declarat Varga.

Cum electoratul de la sate este obişnuit să voteze înainte sau imediat după ieşirea de la biserică, este de aşteptat ca absenteismul în Bihor să rămână în continuare ridicat.

Spre exemplu, până la ora 13, în Secţia de votare 263 din Bratca şi-au exprimat opţiunea electorală doar 170 din cei 1.287 de locuitori cu drept de vot. "Au fost câţiva alegători chiar la ora 7, după care s-a lăsat linişte până la prânz când a ieşit lumea de la biserică şi apoi s-a rărit iar", a declarat Livia Negruţ, preşedinta secţiei. Practic, la jumătatea zilei în Bratca votaseră doar 13,2% din localnici.

La Secţia 613 din Tileagd absenteismul se menţinea ridicat inclusiv la ora 16 când se prezentaseră la urne doar 14% dintre electori. "Din 1.968 de alegători s-au prezentat la vot doar 285", a declarat preşedinta secţiei, Florica Morar. În condiţiile în care vremea grea s-a menţinut, Morar estima că până la sfârşitul zilei abia dacă va aduna în urnă 400 de voturi.

Ceva mai conştiincioşi s-au dovedit alegătorii din Aleşd, fieful primarului Ilie Bolojan, locomotiva campaniei electorale a candidaţilor USL. "Până la ora 14:30 s-a prezentat la urne 300 de alegători din cei 1.580 arondaţi secţiei. De obicei cei mai mulţi votează imediat ce ies de la biserică. Valul a trecut, dar noi sperăm ca alegătorii să vină în continuare", a declarat Marinela Bica, preşedinta Secţiei 179, Aleşd.

În jurul orei 15, la Secţia de votare amenajată la parterul Primăriei din oraş puteau fi văzute grupuri mici de 3-4 persoane care aşteptau să intre pentru a-şi exprima votul.

La ora 18, prezenţa la vot în judeţul Bihor era de 36,82%.

UPDATE:

În final, până la ora 21 prezenţa la vot în Bihor a urcat la 43,44%, peste media pe ţară care a fost de 41,72%. În mediul urban bihorenii au făcut un procentaj de 40,90%, iar în mediul rural s-au prezentat în procent de 46,31%.