Judeţul Bihor, alături de cea mai mare parte a ţării, se află în continuare sub avertizare de cod galben instabilitate atmosferică, averse semnificative şi intensificări ale vântului, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care a emis duminică noi avertizări de tip nowcasting. După cum BIHOREANUL a mai scris, un ciclon din sudul Europei va aduce ploi abundente în toată România, până luni, afectând în special sudul şi estul ţării.

Atenţionarea de cod galben este valabilă pentru ziua de duminică, până la ora 20, timp în care este în vigoare şi o  avertizare de cod portocaliu de ploi torenţiale pentru nordul şi estul Olteniei, Muntenia şi sudul Transilvaniei, unde se vor înregistra cantităţi de apă de până la 80 l/mp.

În restul ţării, inclusiv în Bihor, cantităţile de apă vor ajunge la 25-40 l/mp, iar local vor depăşi 50 l/mp. 

Vântul va sufla cu rafale de 45-65 km/h, iar în Moldova şi Muntenia poate atinge viteze de peste 70 km/h. Vremea se va răci accentuat.

Totodată, pentru judeţul Galaţi s-a emis o avertizare de cod roşu de ploi torenţiale, valabilă în noaptea de 29 spre 30 septembrie, între orele 00 şi 09. În acest interval, se estimează cantităţi de apă între 40 şi 100 l/mp, ceea ce poate duce la inundaţii locale.

ANM a precizat că vremea se va răci accentuat în toată ţara, iar la altitudini de peste 1.700 m sunt aşteptate ninsori, însă de duminică seara vestul ţării iese de sub incidenţa avertizărilor meteorologice.

Risc de inundaţii

În acelaşi timp, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică, valabilă de sâmbătă, de la ora 18, până luni, la miezul nopţii. Astfel este în vigoare un cod galben pentru râuri din bazinele Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Vişeu, Iza, Someş şi multe altele. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, viituri rapide pe râuri mici şi creşteri de debite, care pot provoca inundaţii locale.

De asemenea, a fost emis un cod portocaliu, valabil de duminică, de la ora 10, până luni la ora 16, pentru zonele Mureş, Olt, Vedea şi Prut. În aceste regiuni, sunt aşteptate inundaţii mai severe, cu depăşiri semnificative ale cotelor de apărare.

Măsurile ISU

În acest context Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bihor a transmis duminică măsurile care au fost luate la nivel naţional, dar şi recomandări pentru cetăţeni.

Astfel, s-au activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) şi Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI) pentru a monitoriza situaţia şi a asigura intervenţii rapide.

Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele afectate de cod portocaliu au crescut capacitatea operaţională. În acelaşi timp, se efectuează verificări permanente ale amenajărilor hidrologice şi zonelor de risc din albiile râurilor. Echipaje de intervenţie au fost dislocate în zonele vulnerabile, iar echipajele aeriene sunt pregătite pentru eventuale intervenţii.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să evite traversarea cursurilor de apă şi să stea departe de maluri în cazul creşterii debitelor râurilor. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să asigure curăţarea şanţurilor şi rigolelor pentru a preveni acumularea apei.

În caz de vânt puternic, pompierii recomandă evitarea zonele cu copaci, stâlpi sau panouri publicitare care pot reprezenta un pericol. Şoferii sunt sfătuiţi să evite deplasările în zonele afectate şi să se informeze în prealabil despre condiţiile meteo. Autorităţile vor adapta măsurile pe parcurs, în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!