România intră sub avertizări meteorologice de cod galben şi portocaliu pentru ploi şi instabilitate atmosferică. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă trei alerte care vor afecta regiuninile ţării în acest weekend. Un ciclon din sudul Europei va aduce ploi abundente în toată România, până luni, afectând în special sudul şi estul ţării.

ANM a menţinut atenţionarea de cod galben emisă vineri, valabilă între 28 septembrie, ora 18, şi 29 septembrie, ora 8, despre care BIHOREANUL a scris că va aduce instabilitate atmosferică şi averse în Banat, Crişana, regiune din care face parte şi judeţul Bihor, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zonele montane. Cantităţile de apă pot ajunge până la 25 l/mp, izolat până la 40l/mp, iar vântul va sufla cu rafale de 50-60 km/h.

De duminică, ora 8, până la ora 20, aproape toată ţara va fi sub cod galben de ploi  instabilitate atmosferică, ploi, intensificări ale vântului (foto jos), cu averse însemnate cantitativ care pot depăşi 50 l/mp şi rafale de până la 70 km/h, inclusiv în Bihor.

"În intervalul menţionat, aversele se vor extinde în cea mai mare parte a ţării şi local în regiunile sudice vor fi însoţite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii şi va cădea grindină. În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 25...40 l/mp şi local de peste 50 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova şi estul Munteniei temporar vor fi şi rafale de peste 70 km/h", se arată în atenţionarea ANM.

Tot duminică, între orele 8 şi 20, nordul şi estul Olteniei, Muntenia şi sudul Transilvaniei vor fi sub cod portocaliu, cu perioade cu ploi torenţiale şi abundente, iar cantităţile de apă vor fi de 50-70 l/mp şi izolat de peste 80 l/mp.

Ultimul interval, 29 septembrie, ora 20 - 30 septembrie, ora 10, aduce cod galben în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, cu averse şi vânt puternic, iar Moldova, Dobrogea şi estul Transilvaniei se vor confrunta cu cod portocaliu de ploi abundente şi rafale de până la 85 km/h.

În plus, meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat în toată ţara, cu scăderi de temperatură de până la 20 de grade. 

România, din nou sub ameninţarea ciclonului

Un ciclon puternic va traversa ţara de la vest la est în acest sfârşit de săptămână, iar autorităţile sunt în stare de alertă, anticipând noi inundaţii, inclusiv în regiunile deja afectate de viituri. Furtuna coincide cu viitura de pe Dunăre, ceea ce ar putea amplifica riscul unui dezastru. Se preconizează că debitul fluviului va creşte de trei ori, afectând grav cinci judeţe din sudul ţării, scrie Digi24.

De asemenea, un specialist al Armatei, într-o declaraţie oferită pentru HotNews, a precizat că ciclonul format în sudul Europei va aduce în sud-estul României cantităţi semnificative de apă. "Nu vreau să sperii pe nimeni, dar hărţile meteo arată cantităţi de apă cum nu am mai văzut în 20 de ani. În unele zone, precipitaţiile vor atinge şi 100 l/mp", a declarat acesta sub protecţia anonimatului.

Specialistul MApN a subliniat că ciocnirea dintre un front atmosferic foarte rece şi unul foarte cald va genera ploi abundente, mai ales în Oltenia, Muntenia şi zonele subcarpatice.

ANM, într-o conferinţă de presă susţinută joi, la care a participat şi premierul Marcel Ciolacu, a avertizat că în perioada 28-30 septembrie sunt aşteptate fenomene meteorologice severe. În acest context, la Guvern s-a format un grup de lucru pentru a gestiona posibilele situaţii de urgenţă.

Oamenii îngrijoraţi

Localnicii din judeţele afectate anterior de viituri sunt în alertă maximă, temându-se de impactul viiturii şi al noului ciclon. În Giurgiu, spre exemplu, zonă grav afectată de inundaţiile din ultimele săptămâni, digurile de protecţie nu au fost consolidate de zeci de ani, iar situaţia lor este incertă. 

Oamenii din localitatea Prundu, aflată la doar 10 km de un astfel de dig, se pregătesc pentru ce e mai rău. "Ne temem într-un fel. Să avem un mic bagaj acolo şi să nu ne opunem în cazul în care trebuie să plecăm, să ieşim" a spus unul dintre locuitori pentru Digi24, în timp ce o localnică a declarat: "Mi-e şi frică, nu sunt pregătită".

Primarul localităţii, Cătălin Corbea, a declarat că digurile sunt afectate de vegetaţie şi de găurile făcute de animale, iar riscul unei infiltraţii majore este foarte mare. Situaţia este îngrijorătoare şi în alte zone din sudul României, unde autorităţile locale au început să verifice urgent starea acestor structuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!