Avocatul Cosmin Moraru şi soţia sa Krisztina Pazurik, profesoară la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, au ajuns în sfârşit acasă, astfel că tabloul oribilei crime pe care sunt bănuiţi că au comis-o acum jumătate de an are toate şansele să se lămurească.

Cei doi soţi, acuzaţi de uciderea mamei femeii, au fost extrădaţi şi prezentaţi Curţii de Apel la finele săptămânii trecute, pentru confirmarea mandatului de arestare emis în lipsă pentru omor. Şi rămân, în continuare, după gratii...

Întorşi din drum

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, pe 8 mai, Oficiul Federal de Justiţie al Elveţiei a aprobat cererile de extrădare formulate de Ministerul român al Justiţiei pe numele lui Cosmin Moraru şi Krisztinei Pazurik, acuzaţi că au ucis-o pe mama tinerei, Paraschiva Vilhan, de 53 de ani, pedagog la Liceul Ady Endre, în dimineaţa zilei de 3 decembrie 2012, chiar în apartamentul lor.

Pe 4 decembrie, cei doi soţi au fugit din ţară, spre Italia. Au fost localizaţi şi reţinuţi în Elveţia o zi mai târziu, când magistraţii orădeni au şi emis mandat de arestare în lipsă pe numele lor, iar procurorii au demarat procedurile de extrădare. Cadavrul victimei a fost găsit abia pe 26 decembrie la marginea unui teren agricol din satul Nădar (comuna Spinuş), mutilat şi ciopârţit de câini, cu o parte din membre devorate.

Apariţii bizare

Prima prezentată Curţii a fost Krisztina, vineri dimineaţă. Slăbită şi obosită, şi-a făcut apariţia zâmbindu-le cameramanilor şi fotografilor care aşteptau în faţa sălii de judecată, dar în faţa judecătoarei Laura Soane a redevenit serioasă.

Sâmbătă dimineaţă, avocatul a apărut şi mai ciudat. Bărbos şi cu plete, întrebat cum va pleda, le-a răspuns jurnaliştilor doar "Cristos a Înviat". Ciudăţenia supremă a venit însă la ieşirea din sală, când a dat un citat din "Epigonii" lui Eminescu: "O convenţie e totul; ce-i azi drept mâine-i minciună", semn că, probabil, dorea să invoce nebunia temporară.

Procesele privind confirmarea arestării celor doi s-au desfăşurat rapid, deoarece au refuzat să facă declaraţii. Şi sentinţele au venit repede: ambii rămân în arest. Krisztina va fi închisă cel puţin până pe 26 mai, iar mandatul de arestare al avocatului va expira pe 27 mai.

Proces cu strategii

Cel mai probabil Krisztina le va declara magistraţilor că nu a contribuit la omor, un prim indiciu în acest sens fiind dat de avocatul ei, ex-procurorul Alexandru Lele. "Dacă clienta mea are o vină, are o vină morală, aceea de a-şi fi urmat soţul, dar nu are nicio contribuţie materială. Ea doar a asistat, a încercat să fugă de la locul faptei, dar s-a întâmplat acolo ce s-a întâmplat", a susţinut Lele.

Fostul procuror a evitat să spună dacă femeia a asistat la crima comisă în apartament. "Ea încă nu şi-a expus punctul de vedere, are acest drept de a nu da declaraţii, dar atunci va fi judecată în baza probelor de la dosar, care toate sunt în favoarea ei şi nu dovedesc nicio contribuţie la niciun act material împotriva mamei sale". Întrebat de ce l-a urmat pe soţul ei în străinătate, Lele a răspuns: "pentru că e soţie, există o obligaţie legală".

Prinşi dintr-o greşeală

BIHOREANUL a aflat şi alte amănunte din anchetă, ca de pildă faptul că cei doi soţi au fost prinşi datorită unui detaliu stupid: pe plăcuţa de înmatriculare a maşinii cu care circulau, avocatul a lipit peste litera "R" din simbolul României un abţibild cu steagul Croaţiei, stârnind nedumerirea poliţiştilor elveţieni, care l-au oprit să se lămurească de unde provin şi au descoperit, astfel, că erau căutaţi.

Pe de altă parte, anchetatorii au refăcut clar şi traseul victmei, de la Liceul Ady Endre, unde lucra, şi până la apartamentul ginerelui şi fiicei, din înregistrările camerelor de supraveghere din zona centrală, stabilind astfel că Paraschiva Vilhan n-a mai ieşit vie din casa acestora.

Ucisă cu cuţitul

Analizând amănunţit cadavrul victimei, legiştii au reuşit şi ei să distingă leziunile produse în timpul crimei de cele provocate ulterior de animalele care i-au devorat o parte din corpul abandonat în Nădar. Tot ei au descoperit că femeia fusese omorâtă cu o lovitură precisă de cuţit care i-a secţionat gâtul, tăindu-i artera carotidă. Ulterior, a fost dezbrăcată de geaca îmbibată cu sânge, iar covorul pe care a murit a dispărut şi el, ambele obiecte nefiind găsite.

A fost desfiinţată şi apărarea construită de avocatul Moraru în faţa autorităţilor elveţiene, unde acesta susţinea că adevăratul criminal al soacrei sale ar fi fostul soţ al acesteia, Iosif Pazurik, care ar fi omorât-o în bătaie, după care i-ar fi luat cadavrul şi a plecat. Bărbatul, de meserie depanator radio-TV, avea comenzi de onorat în ziua respectivă, iar clienţii i-au confirmat punct cu punct prezenţa.

Aşadar, principalii suspecţi rămân tot avocatul şi soţia sa. Mai rămâne de stabilit doar implicarea fiecăruia în oribila crimă. Dacă nu cumva o vor recunoaşte ei înşişi...