Primăvara se numără gropile! Constructorii municipalităţii au început deja plombările, iar de săptămâna viitoare străzile se vor reumple, treptat, de muncitori.

"Chiar dacă valoarea lucrărilor va fi mai mică decât anul trecut, numărul lor a rămas la fel de mare", spune city managerul Eduard Florea.

Dezgheţul drumarilor

Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice din Primăria OradeaÎn cel mult două săptămâni muncitorii vor popula din nou şantierele. Primii care au pus mâna pe lopeţi au fost drumarii. "S-a lucrat inclusiv pe ploaie, cu mixtură la rece. Nu putem lăsa orădenii să îşi rupă maşinile", spune directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea (foto).

Astfel, angajaţii firmei Drumuri Bihor, care au în grijă străzile de pe malul stâng al Crişului, vor face din această săptămână reparaţii pe Atelierelor, Calea Aradului, Războieni, Meşteşugarilor, Tudor Vladimirescu şi Vlădeasa. Pe celălalt mal, Drumuri Orăşeneşti va lucra pe Aleea Ştrandului, Codrilor, Făcliei, Şanţului şi pe drumul uzinal de lângă Fabrica de zahăr. Dată fiind iarna uşoară, drumarii se plâng că nu prea au de lucru. "Anul acesta, volumul reparaţiilor este cu circa 35% mai mic decât anul trecut", spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun.

Se reiau săpăturile

Cristian Beltechi, şeful Poliţiei Locale OradeaIeşirea din iarnă a scos pe străzi şi antreprenorii plătiţi de RCS&RDS să amenajeze canalizaţia tehnică în care vor fi coborâte cablurile de pe faţade şi stâlpi. Firma a îngropat anul trecut doar jumătate din cei 200 kilometri de conducte prevăzuţi în contractul cu Primăria, aşa că muncitorii fac săpături intensive. Săptămâna trecută, Poliţia Locală a sancţionat cu avertisment constructorii care la ora 22 încă spărgeau asfaltul între blocurile în Velenţa. "Data viitoare îi amendăm", ameninţă directorul Cristian Beltechi (foto).

Grosul lucrărilor va începe, însă, de săptămâna viitoare, când RCS&RDS va ataca zone extinse din cartierele Dragoş Vodă, Grigorescu, Nufărul şi Velenţa. Anul trecut operatorul a plătit 12 firme să sape simultan. Anul acesta va avea nevoie de cel puţin tot atâtea pentru a termina până la termenul limită din august.

Şantiere vechi şi noi

Antreprenorii RCS nu sunt singurii care s-au apucat de lucru. Pe lângă constructorii care şi-au redeschis şantierele de la podul Sfântul Ladislau, Piaţa Unirii, Aquapark-ul Nymphaea şi parcările subterane din străzile Independenţei şi Corneliu Coposu, săptămâna trecută Drumuri Orăşeneşti a început şi reabilitarea piaţetei din faţa Crişul Shopping Center.

Pentru început, muncitorii vor lucra în subteran la înlocuirea canalizării pluviale, pentru ca apoi să pietruiască piaţeta cu porfir şi granit şi să reamenajeze peisagistic toată zona. În funcţie de fondurile existente, municipalitatea va continua lucrările spre strada Republicii prin lărgirea trotuarului pentru a permite inclusiv amenajarea unei piste pentru biciclişti.

Întâi "avariile"

În paralel, Energomontaj pregăteşte înlocuirea a 22 kilometri de conducte de termoficare. Lucrările vor începe luna aceasta din strada Oneştilor, cu amenajarea unei alternative la actuala conductă supraterană, şi se vor extinde după încheierea sezonului de încălzire. Muncitorii vor înlocui cu prioritate tronsoanele cu avarii repetate din zona străzilor Republicii - Gheorghe Doja, Constantin Noica şi în spatele Bisericii Emanuel.

Stănel Necula, administrator special al CETDirectorul Termoficare, Stănel Necula (foto), speră ca lucrările să înceapă cât mai repede, ca să nu mai ajungă cu ele în noul sezon de încălzire, cum s-a întâmplat anul trecut. "Până în octombrie va trebui să avem reabilitaţi 11 kilometri de reţea. Diferenţa va fi atacată în 2017", zice Necula.

Tot până în toamnă, Termoficare va lega magistralele 1 şi 5 printr-o bretea de 1,5 kilometri amenajată de-a lungul străzilor Grădinarilor, Cardinal Iuliu Hossu, Seleuşului, Războieni şi Căprioarei, pentru a încălzi casele orădenilor din Nufărul, care iarna aceasta au cam dârdâit.

Săpături la foc automat

În plus, Compania de Apă Oradea pregăteşte înlocuirea celor 30 kilometri de reţea de apă şi canalizare din centru abandonaţi de Selina în 2014. "Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat săptămâna viitoare", spune purtătorul de cuvânt al Aparegio, Renata Tripa. La cererea CAO, constructorii şi-au asumat înlocuirea fără săpături a conductelor de pe străzi ca George Enescu, 1 Decembrie, Aurel Lazăr şi Traian Moşoiu, dar în rest se va lăsa cu şanţuri!

Pe lista lucrărilor care vor încărca traficul se mai numără şantierul Abed Nego de la pasajul pe sub linia ferată din zona străzii Ştefan cel Mare şi amenajarea tunelului prin care Construcţii Bihor va lega, pe sub liniile de tramvai, parcarea subterană de lângă Spitalul Municipal de Piaţa Rogerius. În primul caz constructorii aşteaptă avizul Ministerului Transporturilor pentru a putea săpa, iar în cel de-al doilea vacanţa şcolară de Paşti, pentru a putea opri tramvaiele. Cu aceeaşi nerăbdare cu care orădenii vor aştepta în ambuteiajele ce vor stăpâni străzile...