Orădenii vor putea să se debraşeze de la CET. Consiliul Local a modificat în şedinţa de marţi regulamentul de termoficare după modelul recomandat de Prefectură în urmă cu o lună.

Regulamentul revizuit elimină obligativitatea racordării la sistemul centralizat a imobilelor din zona A, deservită de CET, care nu au fost niciodată racordate la sistemul centralizat şi prevede că "debranşările şi deconectările de la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică se pot realiza cu respectarea prevederilor actelor normative în vigoare".

Printre altele, proprietarii apartamentului care urmează să fie debranşat vor trebui să aibă acordul vecinilor şi să facă dovada că vor încălzi locuinţa cu un alt sistem de termoficare, dar, teoretic cel puţin, debranşarea devine posibilă.

În cadrul aceleiaşi sedinţe, definiţia zonei de unitare de încălzire A ca areal "în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat" folosită în vechiul regulament, a fost reformulată sub forma "arealul geografic în interiorul căruia se poate promova o singură soluţie tehnică de încălzire".

Acuzaţii de monopol

În ciuda concesiilor făcute de municipalitate, reprezentanţii opoziţiei s-au declarat nemulţumiţi de modul în care a fost reformulat regulamentul. "Instituiţi un monopol fără sens. Ni s-a spus că noul CET va fi foarte eficient şi foarte ieftin. Dacă e aşa, toţi orădenii vor vrea să se racordeze, nu trebuie să instituiţi un monopol", a spus udemeristul Ritli Laszlo.

Consilierul s-a bucurat de susţinerea colegilor din UDMR, Pasztor Sandor şi Huszar Istvan, care s-au pronunţat la rândul lor împotriva regulamentului şi a beneficiat de sprijinul grupului PDL.

În acest context, afirmaţia lui Ritli potrivit căreia "într-un oraş liberal, cu un consiliu local liberal se instituie un monopol" a pus şi mai mult gaz pe foc. În apărarea poziţiei minicipalităţii, liberalul Daniel Vulcu a parlamentat minute în şir peste masa de şedinţă cu reprezentanţii UDMR, în vreme ce directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, şi-a spus părerea concis la microfon.

"Legea 51 privind serviciile publice spune clar că acestea au un caracter de monopol. Nu o spun eu, o spune legea. Nu sunt primul oraş care adoptă o astfel de hotărâre", a spus Ghitea. Directorul a precizat că în cazul în care regulamentul modificat va fi respins la vot, va rămâne în vigoare forma iniţială a acestuia, mult mai strictă, care interzice debranşările şi impune operatorul centralizat de termoficare ca unic furnizor de căldură pentru consumatorii situaţi în zona A.

În final, după discuţii prelungite, regulamentul a fost adoptat cu cele 16 voturi ale coaliţiei USL şi cu opoziţia reprezentanţilor UDMR şi PDL.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Zone de conflict: Problema termiei pune cap în cap Prefectura şi Primăria"