Graniţele statelor europene s-au închis din cauza Covid-19 până şi pentru românii daţi în urmărire internaţională, încătuşaţi în ţară şi pregătiţi spre extrădare. 

Numai în ultimele săptămâni, Curtea de Apel Oradea a fost obligată să elibereze din Arestul Poliţiei doi bărbaţi căutaţi de procurori din Germania şi Austria pentru hoţii şi tâlhării comise în aceste ţări. Căutat pentru tentativă de omor, unul încă e după gratii, dar numai pentru că autorităţile din Viena n-au venit să-l ridice. Dacă o să-l mai vrea...

Tâlhar "pă Germania"...

Sătmăreanul Fogarasi István a fost reţinut de poliţiştii din judeţul vecin pe 26 martie. Era căutat din februarie de procurorii din oraşul german Würzburg, pentru tâlhărie calificată. Sesizaţi de magistraţii de acolo, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au făcut demersuri pentru confirmarea mandatului european de arestare emis pe numele lui, solicitând instanţei să-l trimită în arest în vederea extrădării. 

Procesul a avut loc chiar a doua zi, în condiţii deloc obişnuite. Fogarasi a fost introdus alături de avocatul său într-o încăpere a Arestului Poliţiei Satu Mare, în faţa unei camere video şi a unui monitor, unde îi putea urmări pe procuror şi pe judecătorii aflaţi în Palatul de Justiţie din Oradea.
 
... liber în România 

Pregătirile s-au făcut degeaba, căci judecata s-a oprit înainte de a începe. Motivul? Chiar înainte de proces, autorităţile germane au înaintat Curţii de Apel Oradea, pe e-mail, o adresă prin care anunţau că-şi retrag deocamdată cererea de executare a mandatului, din cauza pandemiei. 

Degeaba a încercat procurorul să amâne eliberarea tâlharului, cerând să fie arestat măcar pentru 15 zile, "până la traducerea documentelor". Instanţa a invocat că nu are ce face. Bărbatul nu comisese nicio faptă penală pe teritoriul României, ca să justifice arestarea, aşadar judecătorii au dispus revocarea mandatului european de arestare şi punerea de îndată în libertate a lui Fogarasi. 

Jaf armat

Aceeaşi decizie a luat-o Curtea şi în cazul unui bucureştean, Constantin Galavan. Pe 12 martie, bărbatul a fost încarcerat la Oradea temporar, pentru 15 zile, la solicitarea judecătorilor din oraşul german Landshut, pentru un jaf comis pe 20 septembrie 2019. Românul intrase în acea zi pe geam în locuinţa unui localnic, înarmat cu un cuţit, l-a ameninţat pe respectivul cu moartea, i-a luat portofelul cu bani şi a fugit.

Galavan era căutat oficial din ianuarie 2020 şi a fost prins la Oradea pe 11 martie. După expirarea celor 15 zile de arest, pe 27 martie, Parchetul a cerut instanţei să fie ţinut în continuare după gratii, încă 30 de zile, până la predarea lui către autorităţile germane. Anchetatorii au depus la dosar o cerere în acest sens, trimisă pe 23 martie de procurorul şef din Landshut. 

Atât doar că, în ziua judecăţii, autorităţile judiciare germane s-au răzgândit, revenind cu un email potrivit căruia îşi retrag solicitarea de executare a mandatului de arestare până la o dată ulterioară. Aşa că tâlharul a fost lăsat să plece...

În arest... deocamdată

Un alt român dat în urmărire internaţională şi prins la Oradea este dâmboviţeanul Adinel Ciuciuc, un agresor periculos căutat de procurorii austrieci, din 3 martie, pentru tentativă de omor şi vătămare corporală gravă, fiindcă pe 26 ianuarie, la Viena, înjunghiase în mod repetat o persoană, în zona feţei. 

"Fapta a rămas în stare de tentativă datorită ajutorului medical rapid acordat victimei, care a suferit o vătămare corporală gravă: o leziune prin împungere a regiunii osului temporal stâng, cu secţionarea nervului optic şi vătămarea creierului mijlociu, o leziune la obrazul stâng şi un hematom între meningele dur şi craniu în regiunea lobului temporal stâng, fiind actualmente orb la ochiul stâng", au notat judecătorii Curţii de Apel în hotărârea prin care, pe 12 martie, au decis arestarea lui Ciuciuc pe 15 zile.

Când perioada arestului a expirat, instanţa a prelungit cu 30 de zile mandatul, în condiţiile în care autorităţile din Austria n-au trimis nicio comunicare prin care să suspende executarea lui. Marți, însă, el a fost eliberat de Curtea de Apel Oradea, după ce procurorii austrieci au anunţat că nu pot să comunice data la care pot să-l preia deoarece, din cauza pandemiei de coronavirus, nu pot să-l transporte din România în Austria nici cu avionul, pentru că zborurile sunt suspendate, şi nici pe cale terestră, căci tranzitul prin Ungaria le-a fost respins. Astfel, individul a fost eliberat, căci n-a încălcat legea penală pe teritoriul României.

Neputincioşi 

Pentru un maramureşean pe nume Walter Robert Stoica, reţinut pe 9 aprilie de poliţişti în baza unui mandat european emis în Germania, unde e cercetat pentru înşelăciune, judecătorii orădeni au respins din start propunerea de arestare, dispunând pe 10 aprilie plasarea acestuia sub control judiciar pentru 30 de zile. 

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean (foto), susţine că situaţia e similară în toată Europa. "Sunt suspendate, practic, toate procedurile pentru punerea în executare a mandatelor de arestare europene. Nu îşi asumă nimeni răspunderea pentru transportul unor persoane care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea populaţiei". 

Şi autorităţile judiciare din România recurg la măsuri speciale pentru a se proteja, iar activitatea lor se rezumă strict la soluţionarea cazurilor urgente. "Şi în aceste cazuri, audierea suspecţilor s-a făcut prin WhatsApp", spune procurorul. Trist, dar adevărat: pandemia i-a făcut până şi pe oamenii legii neputincioşi...


RĂMÂNE PE LOC
I love you, Romania!

Autorităţile europene nu-i mai vor nici pe infractorii proprii. Curtea de Apel Oradea a decis ca un italian urmărit internaţional pentru că se sustrăgea unei condamnări încasate în ţara natală să îşi ispăşească pedeapsa în România, decizia fiind luată cu acordul condamnatului şi nefiind contestată de autorităţile judiciare italiene.  

Tiberio Gianluca a fost condamnat în 2016 de Curtea de Apel din L’Aquila la 1 an şi 5 luni de detenţie, plus plata unei amenzi de 600 euro, după ce a făcut plăţi cu file cec falsificate. Între timp, însă, din 2014, bărbatul s-a mutat în România, în judeţul Satu Mare, unde s-a căsătorit, are trei copii şi se ocupă de reparaţii de aparate de aer condiţionat. 

Cererea de executare a mandatului european de arestare a fost respinsă miercurea trecută de judecătorii Curţii de Apel Oradea, pe considerentul că fapta ar fi constituit infracţiune şi dacă era comisă în România, iar persoana solicitată este de acord să execute pedeapsa aici. De altfel, imediat după pronunţare, Gianluca a şi fost încarcerat.