Bolojan a prezentat planurile oraşului pe trei ani. Din start se vede că ne bizuim pe fonduri europene de 60-70 milioane euro, adică o treime din cât am atras în vechiul mandat. Asta pentru că UE ne impune o cotă mai mare de cofinanțare, fondurile transfrontaliere s-au disipat și, în plus, s-au prins între timp și alte administrații că e interesant să te dezvolți pe banii altora.

Așa că, până la urmă, faptul că s-a forțat până la limita suportabilității investițiile în precedentul ciclu de finanţare s-a dovedit o tactică bună. Baba UE a plecat cu colacii și ne lasă doar pesmeți. Iar fenomenul se va accentua în viitor. Totul e ca, atunci când va fi să trăim exclusiv din economiile noastre, marile probleme de infrastructură să fie rezolvate.

Poate vom prinde vremurile când primarul nu va mai echivala veniturile orașului în poduri peste Criș, ci în festivaluri internaționale de folclor sau de teatru. Dar este evident că, la mai puțini bani, viitoarele investiții trebuie foarte bine cumpănite.

Faţă de cele propuse de Primărie mi se pare că s-ar putea face câteva corecții. De pildă, linia nouă de tramvai ar trebui extinsă până la ERA, iar proiectul drumului până la Real II abandonat, dacă tot se va face centura ce ne va scoate la autostradă.

Orașele care au avut inspirația să se dezvolte vor deveni niște poli de creștere indiferent de banii de la Guvern sau UE. Sper ca Oradea să fie destul de prosperă să genereze 15-20 milioane euro anual pentru investiții. Altfel, provincie jalnică scrie pe noi...