„Aici vedem un băiat care se luptă cu propriile probleme, departe de război. El se transformă. Lumea din jurul său se transformă”.
Așa și-a caracterizat regizorul salontan Marian Crișan cel mai nou film, „Warboy”, la finalul proiecției speciale care a avut loc duminică seara la Cinema Palace și care i-a adus în fața publicului și pe actori, o parte dintre ei din Oradea.
Călătoria iniţiatică
Acţiunea filmului "Warboy" (în traducere, "Copilul războiului") are loc în toamna anului 1944 şi este centrată pe Nicu, un adolescent al cărui tată este pe front, iar băiatul este nevoit să pornească într-o călătorie iniţiatică prin sălbăticia Munţilor Apuseni, pentru a duce într-un loc sigur averea familiei, doi cai, care puteau fi bunuri de preț pentru soldații care treceau prin zonă.
În aventura sa, Nicu dă peste mai mulți militari, de diferite naţionalităţi, din diferite tabere, osteniți de război. Adolescentul îl întâlnește astfel și pe Earl, un aviator american prăbușit în Apuseni, cu care leagă o prietenie, în ciuda faptului că nu vorbesc aceeași limbă.
Povestea lui Nicu este cea a adolescentului simplu, de la ţară, care rămâne stâlpul familiei după ce tatăl a plecat la război şi este obligat să se maturizeze înainte de vreme, îndurând consecințele unui conflict care se petrece atât de departe de cătunul său.
Cu o durată de o oră şi jumătate, filmul surprinde totodată drama familiilor lăsate în urmă de bărbații plecaţi pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial.
Sălbăticia Apusenilor
Munţii Apuseni sunt un personaj în sine în "Warboy". Lungmetrajul abundă în imagini cu frumuseţile naturale, filmările fiind realizate în locuri precum Gârda de Sus, Poiana Călineasa şi Roşia Montană.
În filmul scris şi regizat de salontanul Marian Crişan au roluri, ca de obicei, şi actori orădeni. De data aceasta este vorba despre Enikő Kovács, Petre Ghimbăşan, Richard Balint şi regretatul Ion Ruscuţ, care a decedat în luna septembrie.
Pentru cel din urmă, la finalul filmului, regizorul, care a venit în faţa publicului alături de mai mulţi actori, i-a rugat pe toţi cei prezenţi să ţină un moment de reculegere.
Actori... noi
Marian Crişan le-a explicat spectatorilor că ideea filmului a pornit de la poveștile pe care le auzea de la bunicul său, care în perioada anilor 1944-1945 îngrijea caii unui om înstărit şi a fost martor la retragerea soldaților. "Desigur, totul este o ficţiune, nu e un film biografic", a precizat totuși regizorul.
Regizorul a precizat şi că Daniel Bâliş, adolescentul de 16 ani care îl interpretează pe Nicu, şi Reginald Ammons, care îl interpretează pe american, nu sunt actori profesionişti.
Chiar și așa, prin jocul lor, cei doi au reușit să transmită povestea și să-i emoționeze pe spectatori.
Daniel Bâliş este un adolescent din Bacău, fără pregătire în actorie, care participă la competiţii de echitaţie, sport pe care îl practică de mai bine de patru ani. De altfel, caii folosiţi în film sunt de la şcoala de echitaţie a familiei sale.
"Vă aşteptăm la Warboy 2", le-a transmis acesta celor prezenţi în sală.
Pe parcusul lungmetrajului, caii au avut roluri importante şi au trecut prin diverse aventuri şi pericole, motiv pentru care publicul a fost curios să afle dacă aceştia nu au fost răniţi în timpul filmărilor. Îngrijitorul cailor, chiar tatăl protagonistului, a dat însă asigurări că aceştia au fost supravegheaţi mereu de un veterinar şi că au avut parte de cele mai bune condiţii.
Carismaticul Reginald Ammons (foto), mutat de cinci ani în România, dar născut şi crescut în Texas, a fost descoperit de echipa filmului. "Ne trebuia un american care locuieşte în estul Europei. Era încă pandemie, era 2020 când îl căutam. El chiar în perioada aceea a dat un casting pentru un alt serial de la noi din ţară şi aşa s-a auzit de el şi l-am vrut în film", a povestit Marian Crişan.
Prezenţi la proiecţia filmului au mai fost şi alți actori din distribuţie: Ovidiu Crişan, Sergiu Voloc, Petre Ghimbăşan, Richard Balint, Enikő Kovács.
De asemenea, lungmetrajul a fost urmărit din sală, printre alți spectatori, de părinții regizorului Marian Crișan.
Rulează la Cinema Palace
"Warboy" este cel de-al cincilea lungmetraj al regizorului cunoscut publicului larg pentru "Morgen", "Orizont", "Rocker", "Berliner", dar şi pentru scurtmetrajul "Megatron", premiat la Cannes, şi pentru miniseria "Valea mută", produsă de HBO România.
Filmul poate fi văzut la Cinema Palace, precum şi în alte cinematografe din ţară.
Când va apărea pe Netflix? "Să sperăm că îl vom ţine cât mai mult pe marile ecrane ale cinemaurilor, iar abia apoi să intre şi în online", a mai spus regizorul salontan.