Toamna anului 1944. Nicu, un adolescent al cărui tată este plecat la război, este nevoit să pornească într-o călătorie plină de aventură prin peisajul sălbatic al Munţilor Apuseni, în încercarea de a salva cei doi cai ai familiei din calea soldaţilor de diferite naţii ajunşi în zonă. În drumul său îl întâlneşte pe Earl, un aviator american, cu care se împrieteneşte...

"Warboy" - noua producţie a cineastului bihorean Marian Crişan - intră în această săptămână în cinematografe, iar la Oradea va avea parte de o proiecţie specială... 

Din Salonta în "vestul sălbatic"

Salontanul Marian Crişan (foto) a imaginat de-a lungul carierei poveşti remarcabile, punând de multe ori accent pe farmecul şi oamenii neaoşi din orăşelul său natal. 

În 2008, scurtmetrajul său "Megatron", despre un băieţel dintr-un sat românesc căruia mama îi face cadou de ziua lui o vizită la un restaurant McDonalds din Bucureşti, a fost premiat cu "Palme D’Or" pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Cannes. 

În 2010 Marian Crişan a lansat lungmetrajul "Morgen", turnat în Salonta, despre Nelu, un paznic de supermarket care acceptă să ajute un migrant să treacă ilegal graniţa în Ungaria, povestea fiind răsplătită cu numeroase premii, dintre care patru la Festivalul de la Locarno. Mai recent, după alte filme ca "Orizont" şi "Rocker", bihoreanul a lansat "Berliner", realizat din nou în Salonta, despre un politician care, în plină campanie, se împrieteneşte cu un tractorist pentru a părea la rându-i un om simplu şi onest. 

"Warboy" (în traducere, copilul războiului - n.r.), cel mai nou film al său, spune o altfel de poveste, una cu accente western, doar că acţiunea se petrece în "vestul sălbatic" din Apuseni. 

Warboy film Marian Crisan

Campion în şa 

Pornind de la amintirile bunicului său, care în anii 1944-1945 avea grijă de caii unui bărbat înstărit şi a asistat la trecerea soldaţilor germani, români şi ruşi prin zonă, Marian Crişan a trasat o poveste despre un adolescent care se vede nevoit să plece de-acasă pentru a salva cei doi cai ai familiei, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Tatăl său e plecat pe front, iar Nicu trebuie să apere avuţia familiei în vremuri tulburi, când în zonă ajung soldaţi din diferite tabere. În periplul său spre siguranţă, îl întâlneşte pe Earl, un soldat american al cărui avion este doborât undeva în munţi, iar cei doi se întovărăşesc şi pornesc împreună la drum. 

Pentru rolul lui Nicu, regizorul a căutat un tânăr care să ştie călări foarte bine, în primul rând. Aşa l-a găsit pe Daniel Bâliş (16 ani), elev la Liceul cu Program Sportiv din Bacău, fără alte apariţii pe marile ecrane, dar care colecţionează premii la concursuri de hipism. În acest an, de pildă, s-a situat pe locul III cu echipa României la Campionatul Balcanic de Anduranţă desfăşurat în Bulgaria, şi a câştigat trofeul pentru cel mai tânăr călăreţ român care a terminat proba de anduranţă de 120 de kilometri. 

Warboy film Marian Crisan

Întâlnire la Oradea 

Rolul aviatorului Earl este interpretat de un american născut şi crescut în Texas. "Reginald Ammons a lucrat în agricultură, construcţii, pe câmpurile petrolifere, a fost avocat, manager la două companii de biciclete şi a co-fondat două start-up-uri. În ultimii ani a locuit în România, unde este consultant pentru clienţii săi care vin dintr-o gamă largă de industrii şi ţări, timp în care a urmărit şi recent descoperita dragoste pentru actorie", îl prezintă producătorii. 

Pe lângă "Warboy", Reginald Ammons a mai obţinut roluri în filme precum "Kickstarter" şi "Cravata galbenă", cel din urmă despre dirijorul Sergiu Celibidache, interpretat de John Malkovich. 

Warboy film marian crisan

În filmul scris şi regizat de Marian Crişan au roluri, ca de obicei, şi actori orădeni. De data aceasta este vorba despre Enikő Kovács, Petre Ghimbăşan, Richard Balint şi regretatul Ion Ruscuţ. Filmările au fost realizate în locuri pitoreşti ca Gârda de Sus, Poiana Călineasa, Roşia Montană.

"Warboy" va putea fi văzut în cinematografele din ţară începând din 17 noiembrie. Primele proiecţii speciale au avut loc deja în câteva oraşe, cea de la Oradea fiind programată pentru duminică, 19 noiembrie, de la ora 18, la Cinema Palace. 

Spectatorii se vor întâlni atât cu Marian Crişan, cât şi cu actorii Daniel Bâliş, Reginald Ammons, Enikő Kovács, Petre Ghimbăşan şi Richard Balint, care vor vorbi despre westernul de Apuseni...

Trailerul filmului distribuit de Rova Film:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!