La o lună după ce promenada Libertăţii din Oradea a răsunat de "Jazz by the River", două clădiri emblematice din centrul urbei vor găzdui un alt eveniment dedicat acestui gen muzical: Ora Jazz Festival. De data aceasta, vor fi prezenţi muzicieni din Germania, Norvegia, Regatul Unit şi Franţa, care vor scoate în prim-plan cele mai recente creaţii ale lor.

Această ediţie aduce în atenţia publicului şase concerte, fiecare oferind o incursiune într-un univers sonor distinct, cu o diversitate de stiluri şi influenţe. Adresate atât celor care doresc să se bucure de sonorităţi familiare, cât şi celor care doresc să-şi extindă orizonturile muzicale.

Debut la Filarmonică 

Ora Jazz Festival, organizat de Asociaţia Culturală Mono şi Visit Oradea, va debuta în sala de concerte "Enescu - Bartók" a Filarmonicii. Vineri, 17 noiembrie, publicul va putea asculta două formaţii din Germania, care şi-au lansat albumele la prestigioasa casă de discuri ACT Music. 

Prima dintre ele este Nils Kugelmann Trio, sub conducerea talentatului contrabasist Nils Kugelmann, câştigător al European Young Artists Award în 2023, care promite o reprezentaţie în forţă. Născut în 1996 în München, tânărul Kugelmann a luat lecţii de pian şi clarinet, iar în adolescenţă a descoperit contrabasul. Alături de el pe scenă vor fi pianistul Luca Zambito şi toboşarul Sebastian Wolfgruber. 

Cealaltă trupă, The Jakob Manz Project, ce poartă tot numele celui aflat la conducerea grupului, va crea un spectacol de sunete în care instrumentul-vedetă va fi saxofonul. 

Jazz şi muzică electronică 

Ziua de sâmbătă, 18 noiembrie, va fi deschisă cu un concert al Tuva Halse Quintet (foto) din Norvegia, care va prezenta piese de pe primul album, programat să fie lansat la finalul lunii acesteia. Site-ul formaţiei arată că grupul este format din cinci muzicieni înfocaţi din scena jazz-ului nordic. Muzica lor are la bază compoziţiile violonistei Tuva Halse, creaţiile sale deosebindu-se prin caracterul expresiv şi melancolic. Ceilalţi componenţi sunt Oscar Andreas Haug la trompetă, Benjamín Gísli Einarsson - pian, Gard Kronborg - chitară bas şi Øyvind Leite - tobe.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar susţinut de gruparea Bansal/ Sriram/ Shaw Iversen, un super-trio compus din celebrităţile momentului de pe scenele de jazz din capitalele Norvegiei şi Marii Britanii. Harpreet Bansal (vioară), Shri Sriram (chitară electrică) şi Patrick Shaw Iversen (instrumente de suflat) vor crea atmosfera unui concert în care influenţele jazz-ului se vor întrepătrunde cu muzica clasică indiană, muzica electronică şi cu multă... improvizaţie. Şi în seara a doua ambele concerte se vor ţine la Filarmonica orădeană. 

Venit de la Paris 

Ultima zi de festival, duminică, 19 noiembrie, va fi organizată în interiorul Sinagogii Neologe Sion. Acolo, este programat un recital al violocenlistului Vincent Courtois. Născut în Paris în 1968, artistul a studiat violoncelul la Conservatorul regional din Aubervilliers, aproape de centrul metropolei franceze. 

În 1995 a susţinut primele sale concerte solo, iar de-a lungul anilor a fost implicat în mai multe proiecte muzicale alături de interpreţi cunoscuţi din ţara sa. În 2004, alături de contrabasistul Henri Texiers, Courtois a contribuit la înregistrarea muzicii din filmul dramatic "Holy Lola" de Bertrand Tavernier.

Artist cu poveste

În aceeaşi seară se anunţă şi un concert de-a dreptul inedit. În acelaşi loc, pe scenă va urca şi basistul londonez SHRI (Shri Sriram) cu orgini indiene (foto). Acesta şi-a descoperit pasiunea pentru muzică de mic, fiind influenţat de tatăl său care cânta la sitar, iar mama şi sora la vioară.

Sriram a învăţat să cânte la chitară bas singur. În prezent, el reuşeşte să se deosebească de restul basiştilor atât prin stil, dar şi prin felul în care cântă: şi-a confecţionat o chitară specială la care poate scoate sunete şi cu ajutorul unui arc.

Cei curioşi îşi pot cumpăra bilete sau abonamente pe site-ul bilete.ro. Accesul pentru o zi costă 80 lei, iar un abonament pentru tot festivalul 210 lei. Audiţie plăcută! 


PROGRAM
Ora Jazz Festival 2023

Vineri, 17 noiembrie 2023
Filarmonica de Stat Oradea, 19:00
Nils Kugelmann Trio
The Jakob Manz Project

Sâmbătă, 18 noiembrie 2023
Filarmonica de Stat Oradea, 19:00
Tuva Halse Quintet
Bansal/ Sriram/ Shaw Iversen

Duminică, 19 noiembrie 2023
Sinagoga Neologă Sion, 19:00
Vincent Courtois solo
SHRI solo

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!