Szilágyi Zsolt, vicepreşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, va candida la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor, în timp ce Zatykó Gyula, şi el vicepreşedinte al formaţiunii şi consilier al primarului de Oradea, Ilie Bolojan, a fost desemnat candidat la funcţia de primar al municipiului.

Anunţul a fost făcut de cei doi reprezentanţi ai PPMT, joi, într-o conferinţă de presă organizată la sediul partidului, însă fără să prezinte în detaliu proiectele cu care aceștia vor să câştige electoratul de partea lor.

În echipă cu Bolojan

„În mare parte, sunt creionate, în două săptămâni le voi putea prezenta”, a explicat Zatykó Gyula, recunoscând, însă, că are şanse mici pentru a-şi atinge țelul. În opinia lui, singura posibilitate de a ajunge la conducerea oraşului va fi în colaborare cu actualul său şef de la Primărie.

„Ar fi o naivitate să cred că voi câştiga. Ar trebui o minune să devin primar. Dar cred că în echipă am putea realiza lucruri bune”, a declarat liderul PPMT, referindu-se la o eventuală funcţie de viceprimar, în cazul în care formaţiunea va reuși să obţină suficiente voturi pentru a intra în Consiliul Local.

„Avem foarte mulţi candidaţi şi voi conduce şi lista pentru Consiliul Local. Vrem să avem o colaborare în Oradea. Având în vedere relaţiile dintre UDMR şi PNL, cred că în următorul mandat componenta maghiară (din administrația orădeană - n.r.) va fi PPMT sau nu va fi deloc. După mine, UDMR va fi trimis în opoziţie, nu va intra la guvernarea locală”, crede Zatykó.

Dezamăgitorul Pásztor

Motivul, a explicat la rândul său Szilágyi Zsolt, candidat din partea PPMT la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, ar fi prestaţia slabă a aleşilor UDMR la nivel local.

„Maghiarii trebuiau să fie mândri că judeţul a fost condus de un maghiar. Însă domnul Pásztor Sándor a fost o dezamăgire. Nu mă miră decizia UDMR de a-l schimba”, a declarat Szilágyi, convins că actualul preşedinte al CJ Bihor nu s-a retras de bună-voie de la o nouă candidatură, ci a fost forţat să o facă de colegii săi.

„A fost un mare eşec modul în care a condus judeţul, nu a adus deloc onoare maghiarilor. Toate realizările lui sunt şubrede. Şi nu e doar el de vină, că doar are o echipă în spate, deci eşecul domnului Pásztor e şi eşecul lui Szabó Ödön. Nu vorbesc numai de Aeroport, ci şi de alte aspecte: modul de gestionare a problemei deşeurilor, lipsa parcurilor industriale în judeţ, dezvoltarea slabă a turismului cultural şi rural”, a mai explicat Szilágyi.

O tragi-comedie

Pe de altă parte, atât Zatykó Gyula cât şi Szilágyi Zsolt au ţinut să mulţumească populaţiei şi autorităţilor judeţului pentru modul în care au gestionat „lupta” cu noul coronavirus.

„Trebuie să mulţumim şi să ne ridicăm pălăria în faţa celor care au organizat apărarea în judeţ în lupta aceasta: domnul prefect Ţiplea, directorul Carp, primarul Bolojan, indiferent de partid. Bihorenii pot să se mândrească cu faptul că au fost mai disciplinaţi decât media naţională. Avem rezultate mai bune decât media naţională şi nu este vina noastră acest haos care se dezvoltă de vineri încoace. Nu suntem vinovaţi, ci mai degrabă suntem victimele acestui haos", a subliniat Szilágyi.

Liderul PPMT a criticat faptul că, după decizia Curţii Constituţionale, nu s-a găsit o soluţie juridică pentru izolarea persoanelor infectate cu COVID-19. „E o tragi-comedie riscantă, care poate arunca România între ţările roşii. Mai bine de o mie de cazuri dovedite de cetăţeni infectaţi sunt lăsaţi acasă şi cei suspecţi sunt lăsaţi liberi, fiindcă nu se găseşte o cale juridică. Nu mă interesează cine a greşit - Guvernul, Preşedinţia, majoritatea parlamentară, Curtea Constituţională sau oricine - dar este de neimaginat ca într-o ţară, care se laudă că este democratică şi are un sistem juridic stabil, să nu se găsească într-o zi o soluţie nouă după decizia Curţii Constituţionale", a spus Szilagyi.