Primul avion Boeing 737 al companiei Ryanair, care își reia cursele internaționale de la Oradea suspendate în 2018, a aterizat joi pe aeroportul local aducând 71 de pasageri de la Bologna, italieni și bihoreni stabiliți în Italia, și ducând apoi alte aproape 100 persoane spre acest oraș.

Întoarcerea companiei aeriene irlandeze face ca pe Aeroportul Oradea să fie operate 30 de zboruri săptămânal începând de sâmbătă, 3 iulie, când vor fi reluate și cursele spre Londra, Dusseldorf și Milano.

Spre deosebirea de inaugurarea din 2017, de data asta niciun politician nu și-a făcut prezența pe aeroportul orădean, dotat între timp cu mai multe facilități.

Zi plină

După aproape trei ani de la sistarea curselor externe operate de Ryanair, din care unul de pandemie, Aeroportul Internațional din Oradea a fost plin, joi la ora amiezii, când cea mai mare companie aeriană din Europa a reluat zborurile de la și la Bologna (Italia), programate inițial cu începere din decembrie 2020, dar amânate din cauza celui de-al treila val al pandemiei Covid.

De altfel, întreaga zi de joi a fost una plină pentru aeroportul orădean, în cursul dimineții plecând de aici alte trei curse, din care una de linie spre Capitală și două în regim charter către Antalya, urmate după-amiază de alte trei curse, toate spre București.

Parcările Aeroportului erau pline, o noutate fiind instituirea unui sistem automat de acces și ieșire a mașinilor, cu bariere ridicate și lăsate pe bază de card, la tarife atractive. Primele 10 minute sunt gratuite, parcarea pe o oră costând 5 lei, pentru o zi 35 lei, iar pentru o săptămână doar 60 lei.

Ca-n vremurile bune

Terminalul 1, de unde s-a făcut îmbarcarea pasagerilor către Bologna, era plin ca în vremurile bune, numeroși orădeni de toate vârstele – de la tineri până la pensionari – arătându-se dornici să profite de posibilitatea unei călătorii la prețuri promoționale.

De altfel, Aeroportul din Oradea va fi reconectat de sâmbătă și cu alte trei destinații europene tot prin curse Ryanair: Milano – Bergamo, Dusseldorf – Weeze și Londra – Stanstead. Pe lângă acestea, 13 curse sunt operate săptămânal de Tarom și 2 de Blue Air dinspre și spre București, 8 charter operate de Hi Sky, Air Bucharest, Tarom și Animawings spre Turcia (Antalya) și Egipt (Hurghada).

Tocmai dat fiind revirimentul curselor externe, în apropierea Terminalului 1 a fost amenajat și un centru de testare Covid, operat de personalul Spitalului Municipal din Oradea, unde pasagerii care au nevoie își pot face teste antigen rapide (cu eliberarea rezultatelor în 15-20 minute) sau PCR-rapide (cu rezultate eliberate în cel mult trei ore). „Oradea este al treilea aeroport din România, după Otopeni și cel din Cluj, care dispune de un centru de testare Covid”, a precizat managerul Aeroportului, Răzvan Horga.

Fără festivisme, doar cu brioșe

Avionul care a adus la Oradea primii pasageri de la Bologna a aterizat după ora 15.00, fiind întâmpinat pe pistă, conform tradiției, de două autospeciale de pompieri, care l-au „salutat” cu tunurile de apă.

Aeronava, un Boieing 737-800, a avut 71 de pasageri, unii cetățeni italieni cu afaceri în Oradea sau în alte orașe apropiate ori dornici pur și simplu să viziteze Oradea, iar alții bihoreni stabiliți în Italia. „Săptămâna trecut am aflat despre această cursă. Până acum cu avionul veneam mai puțin acasă, veneam cu autocarele. Cursa asta nouă ne este foarte utilă”, a spus o bihoreancă la coborârea din avion.

Toți pasagerii au fost întâmpinați de angajați ai Aeroportului care le-au oferit brioșe (foto) decorate în culorile României sau glazurate cu alb și inscripționate unele cu numele Oradiei, altele cu cel al orașului italian Bologna, aceasta fiind de altfel singura notă de festivism față de lansarea din 2017 a curselor externe Ryanair, ce aveau să fie sistate după doar un an. Atunci, politicienii care conduceau județul, în frunte cu președintele Consiliului Județean, Pasztor Sandor, și vicepreședintele Ioan Mang, s-au înghesuit la Aeroport, aducând cu ei, pentru un număr folcloric, și dansatori ai ansamblurilor Crișana și Nagyvarad.

„Ne uităm în toate direcțiile”

În timp ce pasagerii veniți din Bologna coborau din aeronavă, angajații serviciului de handling de la Romanian Air Services le preluau bagajele și cei ai companiei Aviarom realimentau cu kerosen avionul, managerul Aeroportului orădean, Răzvan Horga, le-a vorbit jurnaliștilor, într-o mică conferință de presă, despre planurile de dezvoltare a traficului aerian din Oradea, arătând că cele patru destinații externe Ryanair ar putea fi suplimentate și cu altele, operate de alte companii.

„Avem în pregătire și alte destinații, avem discuții și cu alte companii”, a spus Horga, fără a preciza nici care sunt posibilele destinații, nici numele operatorilor interesați de Oradea. „Sunt câteva, și din țară, și din afară. Discuțiile sunt în diferite stadii, unele mai avansate, altele la început. Ne uităm în toate direcțiile”, a explicat directorul general al Aeoportului orădean.

După aproximativ 20 de minute, în același Boeing s-au îmbarcat 96 de persoane care își făcuseră rezervări pentru cursa de Bologna, așa cum vor face sâmbătă alte câteva sute către Londra, Milano și Dusseldorf.