Consiliul Județean Bihor a anunțat luni că a fost depusă o singură ofertă în cadrul licitației lansate pentru găsirea unei companii care să opereze pe ruta Oradea - Varșovia, adică spre un hub aerian important din Europa central-estică.

Compania aeriană a Poloniei, LOT Polish Airlines, a fost cea care și-a oferit serviciile.

„Vineri, 15 martie, a fost termenul limită de depunere a ofertelor în cadrul licitației pentru selectarea unei companii aeriene care urmează să opereze curse regulate între Oradea și Varșovia, capitala Poloniei. A fost înregistrată o singură ofertă, depusă de către POLSKIE LINIE LOTNICZE «LOT» S.A.”, se arată într-un comunicat trimis de CJ Bihor.

O comisie aleasă de instituția județeană va evalua oferta în perioada următoare și va decide dacă îndeplinește condițiile.

„Procedura prevede impunerea unei obligații de serviciu public în ceea ce privește cursele aeriene regulate între aeroporturile din Oradea (OMR) și Varșovia (WAW) pentru o perioadă de 4 ani, cu respectarea următoarelor standarde minime: capacitatea aeronavei utilizate pentru operarea zborurilor să aibă cel puțin 75 de locuri și programul de zbor săptămânal să includă cel puțin 4 zboruri de la Oradea la Varșovia și retur”, amintesc reprezentanții CJ Bihor.

Prețurile biletelor vor fi stabilite de ofertant, iar operarea rutei va fi compensată financiar de Consiliul Județean Bihor, „după un model de calcul stabilit în caietul de sarcini”, se arată în aceeași informare.

„Compensația se va plăti trimestrial și va acoperi doar cheltuielile de operare efectivă a serviciilor aeriene și cheltuielile aferente operațiunilor pe aeroporturile OMR și WAW. În condițiile în care zborurile vor fi operate în regim profitabil, cofinanțarea Consiliului Județean Bihor va fi redusă”, explică același comunicat.

Aeroportul din Varșovia este cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având legături cu câteva zeci de alte destinații din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și Asia. Tocmai de aceea, CJ Bihor a lansat această licitație, prin care oferă sprijin companiei care va „lega” Oradea de acest hub. 


(sursa imaginii: CJ Bihor)

Polish Airlines este deținută de statul polonez, care are majoritatea acțiunilor (69,30%), și de Polish Aviation Group PGL S.A. Are hub-ul pe aeroportul Chopin din Varșovia.

Compania are în flota sa avioane ca Boeing 787-8 Dreamliner, Airbus A330-900 neo sau Embraer 190, operează numeroase zboruri, inclusiv spre Statele Unite, iar în 2022 a avut circa 8 milioane de pasageri, potrivit datelor oficiale de pe site-ul lot.com.

Compania este una dintre cele mai vechi din Europa, operând primul său zbor în 1931.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!