La o lună după ce consilierii județeni au adoptat o hotărâre prin care de la Aeroportul din Oradea va fi deschisă o nouă rută spre Varșovia, administrația județeană a lansat o licitație pentru desemnarea companiei care să opereze viitoarea rută.

Anunțul privind lansarea licitației a fost făcut miercuri de Consiliul Județean Bihor, care amintește că aeroportul din capitala Poloniei „este cel mai mare hub aerian din Europa central-estică, având legături cu câteva zeci de alte destinații din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și Asia”.

În baza unei Hotărâri a CJ Bihor adoptate în 6 decembrie 2023, procedura prevede „impunerea unei obligații de serviciu public în ceea ce privește cursele aeriene regulate între aeroporturile din Oradea (OMR) și Varșovia (WAW) pentru o perioadă de 4 ani”.

Companiilor interesate să participe la licitație le-au fost stabilite ca standarde minime: obligația ca aeronava utilizată pentru operarea zborurilor să aibă cel puțin 75 de locuri și programul de zbor săptămânal să includă cel puțin 4 zboruri de la Oradea la Varșovia și retur.

Potrivit CJ Bihor, prețurile biletelor vor fi stabilite de ofertant, iar operarea rutei va fi compensată financiar de administrația județeană după un model de calcul stabilit în caietul de sarcini. „Compensația se va plăti trimestrial și va acoperi doar cheltuielile de operare efectivă a serviciilor aeriene și cheltuielile aferente operațiunilor” pe cele două aeroporturi, precizează administrația județului, adăugând că, în cazul în care zborurile vor fi operate în regim profitabil, cofinanțarea din bani publici „va fi redusă”.

Ofertele firmelor interesate de licitație trebuie depuse în termen de 61 zile de la publicarea anunțului în Jurnalul de Operațiuni al UE, din 8 ianuarie, documentele privind procedura de licitație fiind disponibile în limbile română și engleză pe site-ul CJ Bihor.

Potrivit documentației, „mulți pasageri din zona de captare a Aeroportului Oradea sunt obligați să se îmbarce în călătorii lungi și adesea transfrontaliere pentru a accesa rute aeriene. Mai mult, acești pasageri achită tarife mult mai mari pentru utilizarea altor aeroporturi (...). În lumina acestor factori convingători, impunerea unei rute OSP între Oradea (OMR) și Varșovia (WAW) ar constitui un pas crucial în ce privește satisfacerea nevoilor de transport aferente regiunii, încurajarea dezvoltării economice și îndeplinirea cerințelor populației diverse din regiune și ale afacerilor înfloritoare din comunitate, atât din perspectiva pasagerilor care pleacă, cât și a celor care vin”, se arată în documentația pentru licitație.

Aceasta mai argumentează că un alt aeroport din vecinătatea Oradiei, cel din Debrețin (Ungaria), nu este o alternativă pentru ca pasagerii să ajungă la un hub aeroportuar din mai multe motive, între care frecvența redusă a zborurilor, distanțele mai mari și profilul de aeroport „mai dedicat pentru călătorii de agrement și, prin urmare, orele de plecare către WAW nu sunt potrivite pentru călătorii de afaceri”.

De asemenea, în ce privește o altă alternativă, Aeroportul din Cluj, documentația arată că până acolo orădenii ar avea de parcurs trei ore pe șosea, așadar cea mai comodă variantă pentru cei care vor să ajungă în alte puncte ale lumii ar fi să ia avionul de acasă până în Varșovia, iar de aici să continue călătoria.

Potrivit HCJ 376/6 decembrie 2023, impunerea ca „serviciu public” a unor curse regulate între Oradea și Varșovia este preconizată pentru o perioadă de 4 ani. Companiile interesate trebuie, totodată, să aibă minimum 15 ani de experiență în transportul aerian de pasageri prin curse regulate și să fi avut minimum 10 milioane de pasageri.

Pe de altă parte, prin compania Air Oradea, pe care o dețin în comun, CJ Bihor și Primăria Oradea sunt în evaluarea unei oferte a companiei HiSky pentru operarea în următorii 5 ani a minimum 5 curse săptămânale spre București și a cel puțin 3 zboruri săptămânale spre Londra, plus una sau mai multe rute de tip charter cu plecare din Oradea spre „destinații relevante”, operatorul solicitând în schimb o subvenție de 750.000 euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!