Zeci de orădeni au aşteptat, joi, ore în şir, în faţa sediului Volksbank din centrul Oradiei, aşteptând să primească noua variantă a contractului de credit reactualizat conform Ordonanţei de Urgenţă 50/2010, oamenii fiind nemulţumiţi de faptul că reprezentanţii instituţiei i-au anunţat abia pe 10 septembrie că trebuie să semneze noile documente.

"Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 a intrat în vigoare pe 21 iunie, iar actul normativ prevedea că instituţiile financiare au la dispoziţie 90 de zile pentru a reactualiza contractele. Au făcut-o pe ultima sută de metri, i-au chemat în ultima săptămână şi, dacă oamenii nu au nervi să stea, în adresă se specifică faptul că neprezentarea reprezintă o acceptare tacită a noilor prevederi care s-ar putea să fie o surpriză neplăcută", a declarat pentru BIHOREANUL Bogdan Vîntu, avocatul unuia dintre clienţii nemulţumiţi.

Potrivit acestuia, oamenii sunt revoltaţi şi din cauza unor comisioane şi clauze ambigue introduse în noile contracte, care încalcă prevederile Ordonanţei amintite. Printre acestea este şi noul comision prevăzut în contracte, cel de administrare a riscului. "Acest comision este comisionul de risc, perceput sub o altă denumire. Or redenumirea comisioanelor este interzisă atât conform ordonanţei, cât şi punctului de vedere al ANPC", a mai spus avocatul.

Interpelaţi pe marginea nemulţumirilor manifestate de clienţi, reprezentanţii sucursalei Volksbank susţin, însă, că noile contracte respectă legea. "Contractele sunt conforme cu actele normative în vigoare. Clienţii noştri sunt consiliaţi şi li se răspund tuturor întrebărilor, iar nemulţumirile lor vor fi luate în discuţie şi rezolvate, în limita posibilităţilor. Acesta este şi motivul pentru care oamenii sunt obligaţi să aştepte puţin mai mult, deoarece discuţiile durează", a declarat directoarea Volksbank, Mariana Surducan.

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a intrat în vigoare pe 21 iunie şi a acordat un termen de 90 de zile, adică până cel târziu pe 19 septembrie băncilor, firmelor de leasing şi IFN pentru a elimina clauzele abuzive din contracte.

Principalele modificări aduse de Ordonanţa 50/2010 contractelor de creditare sunt legarea dobânzii variabile de un indice fix, stabilit independent de politica financiară a fiecărei bănci în parte, stabilirea comisionului de rambursare anticipată la maxim 1% pentru contractele de credit cu dobândă fixă şi a căror scadenţă este mai mare de un an, 0,5% la creditele cu dobândă fixă a căror scadenţă este sub un an şi 0% pentru creditele cu dobândă variabilă. Totodată, ordonanţa limitează la patru comisioanele pe care băncile le pot percepe şi elimină comisionul de risc.

Citeşte cum a câştigat un orădean războiul cu banca în articolul: "Războiul cu banca"