În premieră naţională, Conferinţa Naţională de Cancer Pulmonar, aflată la a doua ediţie, şi cea dintâi Conferinţă Naţională de Boli Pulmonare Rare se desfăşoară concomitent şi, tot pentru prima oară, în Băile Felix.
Cele două evenimente ştiinţifice, iniţiate de Secţiunea de Cancer Pulmonar a Societăţii Române de Pneumologie şi de Societatea Română de Chirurgie Toracică, organizate sub egida Societăţii Române de Pneumologie şi de Universitatea din Oradea cu sprijinul Academiei Române de Ştiinţe Medicale, au loc în paralel, de joi până vineri, la Hotelul Internaţional, şi se bucură de participarea a peste 200 de medici specialişti din întreaga ţară, precum şi de prezenţa, ca vorbitori, a unor somităţi din Germania, Austria, Marea Britanie, Polonia şi Belgia.
Potrivit organizatorilor, scopul evenimentelor este diseminarea experienţei în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratamentul atât al cancerului de plămâni, cât şi al bolilor pulmonare rare.
"Cel mai rău cancer dintre toate este cancerul pulmonar, are cea mai ridicată rată de mortalitate dintre toate, rata de supravieţuire este dezastruos de mică, fără îngrijiri aproape toţi bolnavii îşi pierd viaţa după un an, iar această boală se diagnostichează, în toată lumea, extrem de târziu. În general, doar un sfert dintre bolnavi mai pot beneficia de îngrijiri, restul de 75% aflaţi în stare gravă pot fi ajutaţi doar cu tratamente paliative", a explicat, la o conferinţă de presă susţinute de organizatori joi, profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, explicând astfel importanţa socială a celor două manifestări ştiinţifice.
Acestea se desfăşoară concomitent în săli diferite ale Hotelului Internaţional, în fiecare dintre ele personalităţile invitate să conferenţieze vorbind despre temele de interes specifice, adică inovaţiile în diagnosticarea, terapia şi programele de screening în cancerul pulmonar şi, respectiv, în bolile rare.
În cadrul celor două conferinţe vor fi lansate, de asemenea, volumul al doilea al Ghidului de Terapie a cancerului bronho-pulmonar (primul fiind dedicat diagnosticării), precum şi o lucrare despre "Aderenţa la tratament a bolnavilor pulmonari" (a cărei temă este dedicată modului în care pacienţii sunt informaţi şi chiar cooptaţi în propriile lor tratamente).
Pentru că tot joi o alianţă formată din mai multe ONG-uri a cerut în mod oficial revizuirea, în sensul înăspririi, a legislaţiei privind fumatul în locurile publice, organizatorii celor două conferinţe au ţinut să insiste asupra rolului nefast pe care îl ocupă fumatul între factorii determinanţi ai cancerului pulmonar, atenţionând că 80% dintre persoanele cu această boală sunt ori au fost fumătoare, dar şi că în România o mult prea mare pondere a populaţiei, 27% din total, sunt fumători activi.
Concluzia implicită sugerată de organizatori nu are nevoie de niciun comentariu: lăsaţi-vă de fumat dacă vreţi să aveţi şanse mai mari de a nu vă îmbolnăvi!