Până înainte de ultima putiniadă, ardelenii și moroșenii activi știau mai degrabă de Bukovel-ski decât de Zelenski. Acum însă, prim-simbolul Ucrainei e mai cunoscut românilor decât Sobieski, Swarovski, Levinsky și Lewandovski laolaltă, asta fără să știrbim nimic din măreția leșilor. Aceasta, întrucât din curaj și - ciudat sentiment - dragoste de țară, Zelenski & Co au ținut piept mai puternicei armate kremlineze cam la fel cum au înfruntat, pe vremuri, plăieșii din Cetatea Neamțului mult mai numeroasa oaste a iageleanului Sobieski.

Faza-i că, inspirați de președintele lor, destui ucrainieni au început și ei să facă stand-up în fața tancurilor, făcându-i de toată comedia pe junii muscali aruncați într-un război pe care nu-l prea înțeleg nici ei.

Mă mir cum de a acceptat Parlamentul din inima Bucureștilor să dea ochi cu prim-eroul Ucrainei. În mod sigur, majoritatea lamentarilor și parlamentarilor mitici (cu accent pe prima silabă, nu pe ultima) se întreabă pe ascuns ce îl ține pe Zelenski în prima linie de front împotriva mărețului Putin. O fi având reclamă ascunsă plătită de Facebook ori de Twitter? O fi, de fapt, agent dublu KGB folosit de Rusia ca să-și poată detona pe tărâm străin muniția URSS expirată?

O fi contra-spion Mossad prins la mijloc în lupta dintre miliardarii pur-israeliți și oligarhii semi-ruso-evrei? O fi având ca bodyguarzi pe cei mai Rambo agenți CIA? O fi ceva alien intangibil pentru rețeaua de sateliți rusească? Ori or fi toate acestea deodată? Vom afla probabil peste 50 de ani, când se vor declasifica arhivele serviciilor inteligente (ca să fie clar că restul serviciilor publice nu prea sunt).

Cert e că, pe lângă Zelenski, ditamai comisarii europeni par păpușele mișcate cu bețe și ață. Iar nevestele și amantele politrucilor mioritici ar prefera lenjerie intimă cu chipul lui Zelenski brodat pe ea, tocmai întrucât consorții lor nu au sânge în instalație, ci doar gargară în gâtlej și biștari în jeburi. Și a devenit clar de ce Zelenski e sex-simbol: inspirați de el, soldații galben-albaștri au sexat armata regulată a Rusiei de parcă ar fi ceva trupe neregulate de prin fundul Africii.

Revenind la poziția României față de eroul de la nord de Tisa, e clar că marii noștri patrihoți vor să se împăuneze cu faptul că Zelenski va garanta folosirea limbii române în zona Cernăuțiului. Mă îndoiesc că nord-bucovinenii ar vrea să se reapuce temeinic de limba lui Eminescu și Creangă; cred că mai degrabă la sud de Tisa românii cu cuget curat și puternic ar începe să învețe ucraineană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!