Au fost folosite filmele istorice ca instrument de propagandă în perioada comunistă? La această întrebare îşi propun să răspundă participanţii la Zilele Filmului Istoric, organizate de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în 23 şi 24 martie.

Instrument de propagandă?

Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 23 martie de la 14.30, în sala de conferinţe a MŢC, unde este aşteptat şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

De la ora 15, va fi proiectat filmul românesc "Puterea şi Adevărul" în regia lui Manole Marcus. Lungmetrajul din anul 1971 spune povestea unui inginer, comunist convins, Petre Petrescu, care intră în conflict cu un secretar de partid, Pavel Stoian, care nu înţelege dificultăţile pe care inginerul le întâmpină pe un şantier. Pentru că Petrescu, sprijinit de un alt secretar, Mihai Duma, a avut curajul să-i expună lui Stoian toate hibele grandiosului proiect într-o şedinţă de partid, inginerul este exclus din partid şi apoi arestat.

Va urma dezbaterea "Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", la care vor participa gazetarul Cristian Tudor Popescu, critic şi istoric de film în Uniunea Cineaştilor din România, istoricul Virgiliu Ţârău de la Facultatea de Istorie şi Filosofie "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca şi cercetătorul ştiinţific Marian Ţuţui de la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu, moderator fiind managerul MŢC, istoricul Gabriel Moisa.

Proiecţii şi dezbateri

În cea de-a doua zi va fi proiectat, de la ora 9.30, filmul "Buzduganul cu trei peceţi" în regia lui Constantin Vaeni. Va urma cea de-a doua sesiune a dezbaterii "Cinematografia românească - instrument al regimului comunist de propagandă şi manipulare?", la care vor participa de această dată managerul Gabriel Moisa, regizorul Constantin Vaeni şi cercetătorul Marian Ţuţui, rolul de moderator fiindu-i atribuit istoricului Virgiliu Ţârău.

"Buzduganul cu trei peceţi" este un film istoric despre aventurile domnitorului român Mihai Viteazul, care avea un vis măreţ: unirea celor trei teritorii româneşti: Moldova, Transilvania şi Ţara Românească. După bătălia de la Călugăreni din 1595, acesta îşi uneşte forţele cu cele ale voievodului moldovean Răzvan şi principele Sigismund din Transilvania pentru a scăpa de invazia otomanilor.

"Selectarea celor două filme nu s-a făcut întâmplător, fiind considerate de către specialişti printre cele mai reprezentative din perspectiva tentativei de manipulare, iar invitaţii speciali ai acestui eveniment vor asigura o analiză pertinentă şi avizată referitoare la mecanismele de propagandă din spatele acestora", se arată în comunicatul transmis de MŢC.

"Dumnezeu nu e mort"

Evenimentul se va încheia cu o întâlnire a cititorilor cu gazetarul şi scriitorul Cristian Tudor Popescu, de la ora 15.30, care îşi va prezenta cartea "Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative" şi va purta un dialog cu cronicarul Dan-Liviu Boeriu. Această întâlnire este organizată de editura Polirom şi Librăriile Humanitas, împreună cu MŢC.

Intrarea la Zilele filmului istoric este liberă în limita a 150 de locuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!