De vineri până duminică, în sala festivă a Universităţii Partium din Oradea vor putea fi văzute mai multe lungmetraje selectate în cadrul Zilelor Filmului Maghiar, care se desfăşoară în această perioadă în mai multe localităţi din Transilvania.

Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, festivalul se deschide oficial miercuri la cinematograful clujean Victoria, cu proiecţia filmului "Control" (Kontroll), prima peliculă maghiară filmată integral în metroul din Budapesta care îmbină elemente de comedie, romantism, dramă socială şi thriller psihologic.

În Oradea, Zilele Filmului Maghiar vor debuta vineri, de la ora 9, cu mai multe animaţii clasice ale studioului Kecskemétfilm. Apoi, de la ora 10 vor fi proiectate o selecţie de filme pentru copii din cadrul festivalului Primanima, iar de la 11 va rula povestea readaptată a Albei ca Zăpada.

Pe parcursul zilei vor putea fi văzute şi scurtmetraje înscrise în competiţia filmelor documentare maghiare din Transilvania, precum şi lungmetraje apreciate în Ungaira. Unul dintre acestea va fi "Puterea", de la ora 19, care spune povestea unei investigaţii realizate după moartea unui tânăr în timpul unei escapade vânătoreşti la care participă mai mulţi politicieni influenţi.

Sâmbătă, de la ora 18, este programată o nouă serie de filme documentare, iar de la ora 20 va rula lungmetrajul "Blocada" (video jos), despre protestul unor taximetrişti în faţa Guvernului maghiar de la Budapesta.

În ultima zi de festival, la Oradea, de la ora 16, cinefilii pot vedea "Al cui câine sunt?" (video), o poveste amuzantă despre un stăpân care vrea să-şi împerecheze câinele, iar de la ora 18 este programată proiecţia filmului "Insula speranţei", bazat pe fapte reale, despre puterea singurătăţii.

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română, iar intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Programul Zilelor Filmului Maghiar poate fi accesat pe site-ul Filmtettfeszt.ro. Festivalul este organizat de Asociaţia clujeană Filmtett şi a ajuns la cea de-a 23-a ediţie.

Zilele Filmului Maghiar se vor ţine şi în Cluj-Napoca, Arad, Timişoara, Satu Mare, Baia Mare, Gherla, Săvădisla, Sibiu, Braşov, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!