A fost o după-masă dedicată lumii interbelice la Muzeul Țării Crișurilor. Sala de conferințe a fost plină la închiderea ediției 2024 a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, cu evenimentul „Memoria Bihorului interbelic”.

În deschidere, managerul instituției, istoricul Gabriel Moisa, a mulțumit publicului pentru participarea la evenimentele organizate în parcursul ultimelor două săptămâni, de la colocvii și lansări de cărți până la Noaptea Muzeelor, care au acoperit domenii de interes variate.

Manifestarea de vineri a avut două părți: o conferință despre Oradea și Bihorul interbelic și un concert de tangouri argentiniene și românești.

Prima prezentare a conferinței a fost susținută de muzeograful Cristian Culiciu (foto stânga), care a vorbit despre schimbările și problemele edilitar-urbanistice din Oradea în anii 1920-1930, de la aspecte ce țin de remodelarea spațiului public și extinderea orașului cu noi cartiere până la investiții în infrastructură, precum extinderea liniilor de tramvai și construirea aeroportului.

Cea de-a doua prezentare a fost oferită de Gabriel Moisa (foto dreapta). Acesta a introdus publicul în lumea alimentației, a restaurantelor și cafenelelor interbelice atât din Oradea, cât și din Bihor, cu accent pe obiceiurile de consum, precum și pe meniurile și prețurile practicate atunci.

Directorul MȚC a vorbit și despre consecințele consumului de alcool și violența conjugală și violența în spațiul public, aspecte de ordin cotidian în lumea interbelică.

Mult așteptat a fost concertul oferit de Analia Selis, împreună cu Julián Caeiro (pian) și Damián Foretic (bandoneon). Artiștii au interpretat mai multe tangouri celebre argentiniene și românești, precum „El choclo”, „La cumparsita”, „Libertango”, „Nunuțo”, „Ce faci astă seară tu?” sau „Habar n-ai tu”, pentru care au primit aplauze însuflețite.

Anul acesta, Analia Selis (foto) marchează 21 de ani de carieră artistică în România și zece ani de când și-a dedicat cariera tangoului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!