Cea de-a doua ediţie a festivalului "Zilele Sfântului Ladislau" se doreşte chiar mai reuşită decât cea de anul trecut. "Dacă anul trecut, la cele trei zile de manifestări, am avut cam 30.000 de participanţi, anul acesta, având în vedere că organizăm cam două concerte în fiecare zi, dacă nu plouă ne aşteptăm la circa 40.000 de vizitatori", a declarat Zatyko Gyula, preşedintele PPMT Bihor, principalul organizator al evenimentelor, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Festivităţile vor cuprinde de la evenimente culturale şi întreceri sportive până la un târg de artă populară şi concerte şi se doresc a fi o cât mai bună ocazie de apropiere a orădenilor indiferent de naţionalitate.

"La manifestări sunt aşteptaţi toţi orădenii, indiferent de naţionalitate. Vrem să ne prezentăm, lângă o bere, prietenilor noşti români sau de altă etnie, şi să găsim împreună ceea ce ne apropie şi nu ceea ce ne desparte", a spus Zakoty.

Pe lângă concursul de gătit, degustările de palincă şi târgul de artă populară, punctul principal de atracţie al festivalului îl vor constitui concertele care vor avea loc în fiecare seară. "Muzica face legătura între oameni, indiferent de limba pe care o vorbesc, aşa că ne aşteptăm la un public cât mai numeros", a spus Szabo Melania, coorganizator.

Deschiderea oficială a ediţiei din acest an va avea loc joi seară de la ora 19, la Teatrul Szigligeti, cu participarea Corului Cantemus de la Nyregyhaza şi a interpretelor Sebestyen Marta şi Andrejszki Judit, urmată de la ora 20:30 de un concert Loyal Apples Club în Moszkva Cafe.

Vineri, de la ora 15:15 fanfara Csokmo (Hajdu-Bihar) va concerta pe platoul din faţa Crişul Supermarket, iar apoi pe Corso, pentru ca de la ora 17:15 să cânte Imnul Sfântului Ladislau din turnul Primăriei. Punctul de atracţie al festivalului îl va constitui însă concertul grupului AG Weinberger - Poka Egon, care va avea loc de la ora 19 în parcul Bălcescu urmat de reprezentaţia susţinută de Deak Bill Gyula.

Tot în parcul Bălcescu vor avea loc sâmbătă, de la ora 19 respectiv 21, recitalurile trupelor Kiss Barna şi Orchestra de stradă urmat de trupa Quimby.

Festivităţile se vor încheia duminică, în acelaşi loc, cu două concerte Hot Jazz Band şi Budapest Bar.

În pregătirea manifestărilor de săptămâna aceasta organizatorii festivalului au iniţiat sâmbătă o acţiune de voluntariat sub denumirea „Să facem curăţenie în oraşul Sfântului Ladislau". Voluntarii au curăţat de mizerii malurile Crişului Repede în zona centrală delimitată de podurile Dacia şi Ferdinand şi malurile Peţei între străzile Cantemir şi Universităţii de unde au adunat mai mulţi saci de gunoaie.

În paralel, la iniţiativa Asociaţiei Studenţilor de la Universitatea Creştină Partium, zece voluntari au plantat în circa cinci ore 200 de flori în scuarul de intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal. Studenţii au creat din florile plantate logoul Zilelor Sfântul Ladislau.