În curtea Primăriei Finiș şi la secţiile de votare din satele Ioaniş, Şuncuiş şi Fiziş, coada şerpuiește pe câţiva metri. E ziua alegerilor în Finiș, o comună înecată în buruieni şi mizerii, unde controversatul primar PSD Ioan Man şi-a înscris nevasta în cursa electorală, după 4 mandate în care el a transformat Primăria în afacere de familie.

„Uitaţi-vă ce e aici...”

Tinerii stau pe lângă maşini, bătrânii aşteaptă cuminţi, aşezaţi la umbră, pe laviţe, ori în faţa birturilor, aşteptând să le vină rândul şi să intre la vot. Puţini se încumetă să vorbească. Se tem.

„Doamnă, vedeţi ce e aici? Nu se întâmplă nimic, îşi rezolvă voturile. De obicei, el dă lemne doar celor care îl votează. Doar acum, că-s votările, a început să dea şi altora. Până şi adeverinţele din Primărie se dau doar celor care sunt de partea lui. De asfaltat, doar pe unde are interes, în coloniile de romi. În rest, mafie! Uitaţi-vă ce e aici...”, spune cu obidă un sătean din Şuncuiş, arătând în jur.

Mizerie şi delăsare

Imaginea este într-adevăr dezolantă. Şoseaua principală are asfalt, dar străzile lăturalnice arată ca după bombardament, şanţurile şi pâraiele sunt pline de gunoaie, copiii învaţă în căminul cultural (foto jos), o dărăpănătură cu pereţi scorojiţi şi acoperiş ca un ciur.

Se întâmplă la o aruncătură de băţ de şcoala cea nouă, construită din fonduri PNRR, care stă închisă pentru că nu este autorizată.

Situaţia este similară şi în celelalte sate. În tot acest timp, edilul a reuşit să transforme Primăria în afacere de familie: și-a angajat nevasta, pe Apolonia Man, responsabil pe investiţii, sora lui este contabil şef, iar un văr răspunde de ajutoarele sociale.

În acest an, bolnav fiind, Man a decis să „abdice”, dar nu oricum, ci în favoarea nevestei, care e şi şefa filialei locale a PSD (ambii foto jos).

În cursa pentru primărie, Apolonia Man îi are drept contracandidaţi pe liberalul Bucurel Cotrău, un fost poliţist pensionar, un pădurar, Moise Man, din partea AUR, pe viceprimarul UDMR Molnar Csaba şi pe reprezentantul USR, Gabriel Boroş.

Fără reclamaţii

Sursele BIHOREANULUI spun că în campania electorală soţii Man şi activiştii PSD au încălcat toate regulile: au ieşit cu camioanele şi maşinile pe străzi, având megafoane şi panouri cu afişele şi mesajele electorale ale Apoloniei Man, cu manelele date la maxim, au rupt afişele contracandidaţilor, au organizat întâlniri electorale chiar şi după încheierea campaniei şi sunt bănuiţi, fără să fi fost însă prinşi, că ar fi oferit şi recompense, pentru votul celor din coloniile de romi.

Cu toate acestea, la membrii Biroul Electoral de Circumscripţie Finiş, cu sediul în Primărie, nu a ajuns nicio reclamaţie: ei nici nu au văzut şi nici nu au auzit nimic.

„Sesizări nu am primit până acum. Şi nu ştim să fi fost nereguli, noi nu am sesizat. Sâmbătă, am fost aici, de la 11 dimineaţa, dar nu am auzit să fi fost vreo întâlnire electorală. Acum am auzit pentru prima oară, de la dumneavoastră”, a declarat, duminică, preşedinta Biroului Electoral Comunal, Dorina Hera, căreia reporterul BIHOREANULUI i-a arătat o serie de imagini şi înregistrări devenite virale pe reţelele de socializare.

Duminică seară, la ora 18, în comuna Finiş se prezentaseră la vot puţin peste jumătate dintre cetăţeni, o scădere cu aproape 10% faţă de alegerile locale din 2020.

Oare de ce ar mai face-o, din moment ce istoria ultimilor ani arată că în Finiș pare că nu se mai schimbă nimic?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!