Duminică, 14 iunie, o zi ce se anunţă caniculară, cu maxime de 33-34 de grade, are toate şansele să devină una istorică pentru Oradea Mare.

Asta în cazul în care orădenii se vor prezenta la urne pentru a se pronunţa cu privire la proiectul de unificare cu Sînmartin, într-o proporţie mai mare decât la primul "tur" al referendumului, desfăşurat pe 10 mai. Atunci, spre deosebire de locuitorii comunei limitrofe, care au participat la vot în proporţie de 47,89%, iar 54,48% au votat în favoarea unirii, s-au prezentat la referendum doar 19,68% din cei 189.416 orădeni cu drept de vot, iar 95,83% din cei prezenţi au aprobat proiectul.

Odată validat rezultatul pozitiv din Sînmartin, reluarea în Oradea a referendumului a fost decisă de Consiliul Local la propunerea primarului Ilie Bolojan, cheltuielile celui de-al doilea tur fiind acoperite din economiile făcute pe 10 mai, în condiţiile în care, de data aceasta, reprezentanţii partidelor în birourile secţiilor de votare nu vor mai fi remuneraţi.

În ciuda scepticismului şi criticilor, atmosfera favorabilă proiectului "Oradea Mare" s-a întărit spectaculos în ultimele două săptămâni, de-a lungul cărora atât primarul Ilie Bolojan, cât şi viceprimarul Mircea Mălan au avut zilnic câte trei-patru întâlniri cu orădenii, în toate cartierele oraşului, iar o mulţime de orădeni de toate profesiile şi vârstele şi-au exprimat susţinerea pentru extinderea oraşului şi, implicit, pentru dezvoltarea lui într-un ritm mai accelerat.

Astfel, nu doar pe reţelele de socializare, ci şi pe stradă, au făcut voluntariat pro unire actorii Teatrului Regina Maria, sportivi legitimaţi la cluburile din oraş, medici, profesori, oameni de afaceri, avocaţi, oameni de cultură, mici întreprinzători, taximetrişti, universitari, jurnalişti şi politicieni, inclusiv prefectul judeţului. Alături de liberali, şi-au exprimat susţinerea pentru Oradea Mare atât simpatizanţii PMP, cât şi foştii peremişti regrupaţi în Partidul România Unită, astfel încât singurii politicieni care se opun unificării au rămas cei de la PSD, UDMR şi PPMT.

La fel ca la primul tur, orădenii îşi vor putea exprima opţiunile doar la secţiile de votare de domiciliu, aceleaşi ca la alegerile prezidenţiale şi ca pe 10 mai, cu excepţia celor ce-au funcţionat la Sala Sporturilor Antonio Alexe. Pentru că aici se desfăşoară Campionatul European de Baschet Feminin, secţiile de votare 83, 84 şi 85 au fost mutate la Grădiniţa 42 din strada Salcâmilor (lângă Colegiul Tehnic Transilvania), iar secţia 30 de la Liceul Onisifor Ghibu a fost mutată la Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferencz.

La fel ca la primul tur al referendumului, cele 143 de secţii de votare din Oradea vor fi deschise între orele 7 şi 23.

Bolnavii netransportabili pot solicita urna mobilă de la secţia de votare de care aparţin sau din spitalul în care sunt internaţi. Alegătorii cu domiciliul în alte localităţi, dar cu flotant de Oradea, pot vota doar dacă până la 11 iunie au cerut Primăriei înscrierea pe o listă specială.

De precizat este că orădenii care şi-au pierdut documentele de identitate le pot reînnoi inclusiv în ziua votului la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor din strada Republicii 24.

Pentru ca referendumul să fie validat, este necesar să se prezinte la urne cel puţin 30% din populaţia cu drept de vot, adică 56.825 de alegători din totalul de 189.416 de orădeni trecuţi în listele electorale, iar cel puţin jumătate plus unul dintre orădeni să voteze DA.