Lunea nici iarba nu crește, spune o vorbă din bătrâni. Iar dacă este a treia zi de luni lucrătoare din an, e și mai rău. Anul acesta Blue Monday, considerată cea mai tristă zi din 2023, cade pe 16 ianuarie.

„Încheierea perioadei sărbătorilor și revenirea la normal se manifestă ca un duș rece, prin dispariția stării de euforie, lipsa de chef și scăderea nivelului de energie”, spune psihologul Mihaela Heciu.

Lunea „albastră”

Blue Monday, cea mai tristă zi din an, a fost stabilită în 2005 de psihologul britanic Cliff Arnall ca fiind cea de-a treia zi de luni lucrătoare din an. El a ajuns la această concluzie folosind o formulă matematică complicată.

Arnall a luat în calcul factori declanșatori ai stărilor de disconfort, de la condițiile meteorologice ale zilelor mohorâte de iarnă, diferența dintre datoriile acumulate de sărbători și capacitatea de a le plăti, timpul scurs de la Crăciun și Revelion, veniturile reduse comparativ cu cele din luna precedentă, nevoia de a face ceva pentru schimbarea de spirit și nivelul motivațional scăzut pentru a trece la acțiune.

Menționat într-un comunicat de presă al companiei Sky Travel, calculul a fost respins de alți specialiști ca fiind fără sens și operând cu valori subiective, iar conceptul de Blue Monday a fost catalogat drept un truc de marketing menit să stimuleze vânzările de vacanțe ca o promisiune, chiar dacă îndepărtată, a revenirii la starea de bine.

Totuși, studii ulterioare au demonstrat o creștere a absenteismului de la locul de muncă și a cererilor de divorț în această perioadă, fapt ce susține fie și în parte teoria lui Arnall.

Chimia fericirii

Adevărul e că „Lunea tristă” a prins pentru că s-a mulat pe un fond vulnerabil. Oricât ar părea de prozaic, emoțiile pe care le trăim sunt procese chimice declanșate de substanțe numite neurotransmițători.

psiholog Mihaela Heciu„În perioada sărbătorilor, a vacanței de după muncă și a cadourilor, în creierul nostru se eliberează serotonina, care este legată de recompensă, dopamina sau hormonul fericirii, responsabil cu starea de bine, și oxitocina sau hormonul iubirii, declanșat când îi îmbrățișăm pe cei dragi. Când sărbătorile au trecut și revenim la muncă, inevitabil nivelul acestor substanțe scade, simțim o diminuare a emoționalității pozitive și devenim apatici”, explică psihologul Mihaela Heciu (foto).

Anul acesta, efectul se poate vedea mai mult ca oricând. „Venim după doi ani de pandemie, perioadă urmată de declanșarea războiului din Ucraina și de un val de inflație. Previziunile pentru 2023 nu sunt deloc roz, nivelul de anxietate al populației a crescut, așa că diferența dintre starea de bine din timpul sărbătorilor și revenirea la regimul normal este cu atât mai mare”, spune psihologul.

Specialiștii se confruntă cu un volum de muncă mai mare. „Numărul cazurilor este în continuă creștere. Pe de o parte pentru că realitățile sunt tot mai neliniștitoare, iar pe de cealaltă parte oamenii încep să înțeleagă importanța psihologului”, zice Heciu.

Menține-ți starea de bine!

Vestea bună este că, dincolo de cazurile clinice de depresie, care necesită atenția specialistului, tristețea de după sărbători poate fi combătură relativ ușor.

Specialiștii recomandă plimbări în aer liber pentru creșterea nivelului de vitamina D din organism în lipsa luminii naturale, o dietă ușoară pentru instalarea stării de bine, o muzică veselă pentru ridicarea moralului, căutarea companiei celor dragi, acordarea de mici recompense și evitarea veștilor alarmiste.

„Majoritatea oamenilor își stabilesc pentru noul an rezoluții de a face mai mult sport, pentru a fi mai sănătoși, sau de a fi mai atenți cu ce mănâncă, pentru a slăbi. Stabilirea unui obiectiv și urmărirea lui prin mișcare echilibrează sistemul hormonal și crește pofta de viață”, spune patronul lanțului de săli de sport Fit4U, Daniel Bolba (foto).

De altfel, în primele două săptămâni din 2023 sălile de sport s-au și umplut de orădeni. „Oamenii știu din instinct că sportul le întărește starea de bine. În ianuarie numărul celor care intră în sala de sport este cu 70% mai mare față de o lună normală”, confirmă Bolba.

Chiar dacă, treptat, începând din martie, trendul va intra pe o pantă descendentă, sportivii „de ianuarie” și-au atins scopul. Melancolia de după sărbători dispare mai repede, cu toată „Lunea tristă”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!