Pentru că la 20 noiembrie 1989 a fost semnată la sediul ONU Convenţia Internaţională privind Drepturile Copilului, senatorul Rozalia Biro a folosit prilejul pentru a trage un semnal de alarmă asupra situaţiei acestei categorii de cetăţeni ai României şi, mai ales, a ineficienţei instituţiilor care ar trebui să le apere drepturile.

"În România, numărul copiilor a scăzut de la 3,96 milioane în 2010 la 3,92 milioane în 2011 şi 3,88 milioane în 2013", a spus Biro, adăugând că la nivel naţional nu există statistici corelate asupra modului în care li se respectă dreptul la sănătate, educaţie, îngrijiri şi asistenţă specializată (mai ales pentru cei cu dizabilităţi), precum şi la protecţie împotriva relelor tratamente.

Senatorul bihorean a arătat că, în lipsa unui Avocat al Copilului, de monitorizarea respectării drepturilor copilului se ocupă un adjunct al Avocatului Poporului, dar numărul petiţiilor înregistrate de acesta este ridicol de mic în raport cu "ceea ce ştim fiecare că se întâmplă în comunităţile locale din întreaga ţară". Astfel, în 2012, la Avocatul Poporului s-au înregistrat doar 55 de petiţii privind nerespectarea drepturilor copilului (relele tratamente fiind abia pe locul al patrulea între încălcările acestor drepturi). "Numărul cazurilor raportate este incredibil de mic", a spus Biro.

Pentru a întări această afirmaţie, parlamentarul a arătat că, oficial, până în martie 2013 au fost semnalate 3.050 de cazuri de copii supuşi abuzurilor - 241 la abuzuri fizice, 175 la abuzuri sexuale, 81 au fost exploataţi prin muncă, 23 exploataţi sexual şi 13 exploataţi prin faptul că au fost puşi să comită diverse infracţiuni de către adulţi. "Statisticile sunt departe de realitate, ceea ce înseamnă că nu există o colaborare între instituţii, astfel încât să avem un tablou complet al situaţiei reale, iar fără acesta nici nu pot fi luate decizii corecte şi eficiente pentru rezolvarea problemelor", a spus senatorul.

Rozalia Biro a declarat că, pentru a remedia această carenţă, în condiţiile în care fiecare instituţie face statistici parţiale, a propus înfiinţarea unui Consiliu Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Abuzurilor împotriva Copiilor, care să fie subordonat Parlamentului. Rolul noii instituţii ar urma să fie, a spus Biro, coordonarea tuturor politicilor şi programelor de protecţie a copilului, astfel încât acestea să aibă rezultate mai eficiente.

De asemenea, parlamentarul orădean doreşte şi redactarea unui "manual" de prevenire şi combatere a nerespectării drepturilor copilului, care să fie obligatoriu utilizat de instituţii, precum şi obligarea diverselor instituţii să colaboreze în interesul copiilor.