Festivităţile organizate cu ocazia Zilei Europei, organizate de Instituţia Prefectului Bihor, au adunat vineri pe platoul din faţa Statuii Ostaşului Român de la aleşi judeţeni şi locali, reprezentanţi ai instituţiilor publice şi militari de carieră până la elevi aduşi cu arcanul sau simpli orădeni veniţi la prima ediţie a Târgului de carte Gaudeamus din Parcul 1 Decembrie.

"Ziua de 9 mai nu este numai un moment al comemorărilor, ci şi o ocazie de a saluta cu mândrie progresele făcute de ţara noastră în afirmarea pe scena europeană. Ziua Europei ne aminteşte naşterea celui mai important proiect politic, economic şi social al continentului, după Al Doilea Război Mondial, şi este o ocazie de a ne arăta solidari şi de a sărbători împreună. Este un moment de sărbătoare, în care ne afirmăm atât identitatea naţională, cât şi spiritul european", a spus prefectul Claudiu Pop, dând citire mesajului transmis de premierul Victor Ponta.

În alocuţiunea care a urmat, directorul Muzeului Tarii Crişurilor, Aurel Chiriac, a vorbit despre tripla semnificaţie a zilei de 9 mai pentru istoria românilor, pornind de la Declaraţia de Independenţă din 1877 până la victoria aliaţilor împotriva Germaniei naziste din 1945 şi declaraţia istorică din 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care prin planul de colaborare economică franco-german a pus bazele reconcilierii statelor europene.

La festivitatea de depunere de coroane şi defilarea gărzii de onoare care a încheiat ceremonialul au participat zeci de reprezentanţi ai instituţiilor judeţene şi locale de la Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean până la Primăria Oradea, bugetari din cadrul serviciilor deconcentrate şi parlamentari de Bihor.

Prin comparaţie cu ediţiile anterioare ale festivităţilor de 9 mai, delegaţiile partide politice au fost în mod evident mult mai numeroase. Pe fondul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare, fiecare filială de partid politic important a ţinut să îşi demonstreze opţiunea europeană. Dacă nu altcumva, măcar printr-o depunere de coroane...