De trei ori 9 mai! Circa 200 de orădeni, în marea majoritate oficialităţi şi militari, au luat parte la manifestările organizate de Instituţia Prefectului, marţi, de la ora 11, în Parcul 1 Decembrie.

Mai puţini decât în alţi ani, participanţii au sărbătorit data de 9 mai, zi cu triplă semnificaţie, în care românii sărbătoresc Ziua Independenţei (1877), Ziua victoriei împotriva Germaniei naziste (1945) şi Ziua Europei care comemorează Declaraţia Schuman din 1950.

Festivităţile au fost deschise de ceremonialul militar şi religios susţinut de un sobor de preoţi condus de preotul militar Mircea Ioniţă, un scurt recital al corului "Traian Moşoiu" şi discursul prefectului Claudiu Pop care a dat citire mesajului premierului Sorin Grindeanu.

"Marcăm astăzi trei momente istorice fundamentale: 140 de ani de când România şi-a proclamat independenţa, Ziua Europei şi Ziua Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. 9 mai 1877 a reprezentat pasul fundamental în consolidarea României ca stat independent şi unitar. Respect pentru curajul şi determinarea înaintaşilor noştri care, cu gândul la generaţiile viitoare, au contribuit la crearea statului român modern", a spus prefectul Pop.

Mesajul premierului Grindeanu a fost urmat de o alocuţiune a conferenţiar doctorului Alina Stoica, de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Stoica a vorbit, la rândul său, despre imporanţa celor trei date de 9 mai în istoria României, cu atât mai mult cu cât numărul participanţilor la astfel de evenimente se reduce de la an la an.

La fel, şefii de insituţii îşi pasează participarea la festivităţi şefilor din eşalonul doi. Spre exemplu, Consiliul Judeţean a fost reprezentat de vicepreşedintele Traian Bodea, iar Primăria de viceprimarul Florin Birta.

La depunerea de coroane, cea mai numeroasă delegaţie a fost cea a filialei PSD Bihor, care a numărat peste 20 de reprezentanţi, în vreme ce PNL a reuşit să mobilizeze doar zece, majoritatea consilieri locali. Festivităţile s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.