Pe o vreme prietenoasă, sub un soare cald, ştirbită doar de vântul care a făcut să fâlfâie şi mai falnic drapelele roşu-alb-verzi ale Ungariei, cele albastru cu galben secuieşti şi cele roşu-albe cu dungi orizontale din vremea Regelui Arpad, de acum o mie de ani, aproximativ 200 de orădeni de toate vârstele, dar mai ales din generaţia a treia, au răspuns chemării PPMT de a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

În prezenţa unui singur invitat din Ungaria, consulul Barabas Janos, care a transmis mesajul premierului Viktor Orban, fostul episcop reformat al Oradiei, Laszlo Tokes, a ţinut cel mai lung discurs, după ce întreaga asistenţă a intonat imnul naţional al Ungariei.

Vom dispărea din Oradea

Înainte de începerea festivităţilor, el s-a adresat presei de limba română, pentru a transmite un mesaj de împăcare între maghiarimea şi românii din Ardeal.

"Mesajul sărbătorii pentru prezent şi viitor este să continuăm schimbarea de regim cum a fost şi în 1848, când a fost nevoie de câteva decenii până s-a ajuns la o libertate mai deplină", a îndemnat Tokes pe cei prezenţi, făcând o paralelă între Revoluţia paşoptistă şi cea din 1989, anticomunistă.

"Să nu ne oprim la 1989, să continuăm schimbarea de regim, să ne împăcăm, dar fără să ascundem adevărul", a spus fostul episcop, subliniind că "pentru maghiarii din Transilvania nu este o adevărată împăcare dacă trecem cu vederea realitatea".

"Situaţia noastră, prin starea demografică a maghiarimii, se poate compara cu cea a tătarilor din Crimeea. În urmă cu 20 de ani, aveam un procentaj de 45% (n.r. - din totalul populaţiei Transilvaniei), iar acum am ajuns la 20%. Scăderea este rezultatul unei politici comuniste şoviniste. Este vremea să nu tăcem, să vorbim, cum spune Sfânta Scriptură. Avem toate posibilităţile să vorbim cinstit, fără oportunism. Maghiarii din Oradea au scăzut dintr-o majoritate la o minoritate de 26%. Dacă continuăm aşa, vom dispărea din Oradea, oraş care a fost fondat de Sfântul Rege Ladislau", a spus Tokes.

Întrebat de jurnalişti, cu acest prilej, ce opinie are despre decizia autorităţilor române de a limita accesul reprezentanţilor Jobbik în România, Tokes a ţinut să se delimiteze de partidul considerat extremist în Ungaria, dar şi să critice ceea ce el a numit a fi o reminiscenţă "ceauşistă". "Eu nu am de-a face cu Jobbik, nu îi ador, dar asta îmi aduce aminte de era Ceauşescu, când mulţi unguri au fost persona non-grata în România, şi asta nu este demn de o democraţie adevărată", a spus Tokes.

Autonomie generală

După începerea festivităților propriu-zise, Tokes a susţinut un discurs în calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, cerând maghiarilor să „continue războiul pentru autonomie", dar „împreună" cu românii, şi să-şi apere dreptul la identitatea naţională, pentru „a nu ajunge la soarta celorlalte minorităţi care dispar".

De asemenea, Tokes a spus că lupta pentru autonomie nu trebuie să vizeze doar Ţinutul Secuiesc, ci toate regiunile Transilvaniei locuite de maghiari. „Războiul nostru de acum îl putem numi bătălia pentru autonomie. Sunt unii care se gândesc doar la secuime şi uită celelalte zone ale Ardealului. Trebuie să vorbim despre tot Ardealul, despre maghiari, dar şi despre români, pentru că împreună cu conaţionalii români trebuie să luptăm pentru autonomia acestei regiuni, ţinută în frâu de conducerea din Bucureşti prin prefecţii impuşi", a spus Tokes.

Fostul episcop reformat a spus, însă, că maghiarii nu trebuie să lupte pentru autonomie împotriva românilor şi nici invers, ci „împreună". „Se pune şi acum întrebarea, vrem să fim slugi sau liberi? Dar nu înseamnă să luptăm unii împotriva altora, ci împreună. Acesta este mesajul zilei de azi. Un popor subjugat nu va putea niciodată să fie liber. Dacă pe noi, maghiarii, ne subjugă în România, nu doar pentru noi, ci şi pentru români va fi o îngrădire a libertăţilor", a spus Tokes.

Despre lacomul UDMR

Europarlamentarul a condamnat şi „isteria antimaghiară" a autorităţilor române, care interzic accesul în ţară al unor cetăţeni ungari care nu au altă vină, în opinia sa, decât aceea că militează pentru „libertatea" maghiarilor: „A trebuit să vedem isteria antimaghiară de la sărbătoarea secuilor, au scos din nou aceleaşi texte antimaghiare, vor să înăbuşe în faşă dorinţa şi dreptul nostru de a ne păstra tradiţiile şi libertatea de exprimare, decretându-i indezirabili pe cei care nu fac decât să-şi strige dreptul la libertate. (...) Politicieni cu două feţe se strâmbă când aud aceste adevăruri şi vor să ne răpească dreptul la identitate. Vor să introducă metoda veche, de a-i declara indezirabili, persona non grata, pe cei care nu tac şi cer drepturile pentru maghiari".

Tokes, considerat patronul spiritual al PPMT, a criticat şi politica UDMR, care face „spectacole", dar nu apără eficient drepturile maghiarimii, ci vrea doar „să se îngraşe" şi „să se îmbogăţească". „Vom continua războiul. Sunt politicieni care nu îşi văd decât propriile interese, să se îngraşe, să se îmbogăţească. Au nevoie doar de voturile noastre. De aceea au comandat husarii, de aceea fac mare spectacol de 15 martie, folosindu-se de numele sfinte ale lui Petofi şi Szacsvay. Nu au nimic sfânt", a spus Tokes, referindu-se la faptul că, la fel ca în fiecare an, la statuia lui Szacvay liderii UDMR organizează festivităţi aducând tineri în uniforme de husari din perioada Revoluţiei paşoptiste maghiare.

Manifestarea organizată sâmbătă de PPMT a durat aproximativ o oră, desfăşurându-se sub supravegherea mai multor echipaje ale Poliţiei Locale Oradea, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Jandarmeriei judeţene şi Serviciului de Ambulanţă Bihor.