Ziua Morţilor a atras duminică la Cimitirul Municipal, pentru a aprinde o lumânare la mormintele celor dragi, mai puţini orădeni decât în oricare alt an.

"Se tem de coronavirus"

Ca niciodată şoferii care au vrut să îşi lase maşina pe strada Universităţii până merg la mormintele celor dragi au putut găsi un loc fără mari bătăi de cap.

De fapt, deşi aglomerat, traficul auto în zonă a fost chiar mai aerisit decât într-o zi obişnuită în care studenţii merg la cursuri la facultăţile din campus.

Cu toate că au fost numeroși, orădenii care coborau din autobuze la capăt de linie au fost mult mai puţini decât în alţi ani.

Numărul redus de potenţiali clienţi a afectat direct încasările vânzătorilor de flori şi candele din staţia de autobuz şi de la principalele intrări în cimitir.

"Cred că n-am vândut nici jumătate din cât vindeam anul trecut. Vremea a fost bună, dar n-a venit lumea. Eu zic că se tem de coronavirus...", a spus o vânzătoare.

Mai puţini ca oricând...

Duminică seară, cimitirul municipal era departe de strălucirea din anii precedenţi.

"Sunt mai puţini oameni ca niciodată. Anul trecut în vremea asta nu aveai loc să calci pe trotuarul de la intrare, atâta lume era, iar în cimitir erau atâtea candele pe morminte că puteai să nici nu aprinzi iluminatul public. Acum nu-s nici jumătate", a spus unul dintre oamenii de ordine.

În mod paradoxal, principalul beneficiar al îngrijorării orădenilor faţă de o posibilă infectare cu noul coronavirus într-o posibilă aglomeraţie a fost Administraţia Domeniului Public, care are în grijă cimitirul municipal.

Potrivit portarilor, peste 200 de şoferi au preferat să plătească usturătoarea taxă de 50 de lei pentru a intra cu maşina în cimitir decât să umble pe jos printre trecători.

"N-am ce face! Mama e bătrână, prefer să dau 50 de lei şi să o duc cu maşina până la mormânt la tata să prindă o lumânare, să lase nişte flori şi să o pun iar în maşină decât să o chinui umblând pe jos sau să risc să se şi îmbolnăvească", a argumentat un şofer.

De altfel, spre deosebire de alţi ani, imediat după lăsarea întunericului, în jurul orei 18, numărul celor care plecau de la cimitir a început să îl depăşească pe cel al orădenilor care veneau. Umbre printre cruci...