Ambasadorul Africii de Sud, Thenjiwe Mtintso, se va afla joi, pentru a treia oară la Oradea. Excelenţa sa a răspuns invitaţiei făcute de Jaco du Plessis şi, cu ocazia zilei internaţionale Nelson Mandela, va vizita Centrul de Protezare Theranova precum şi Fundaţia Hospice Emanuel, unde va petrece timp şi va discuta cu copii abandonaţi sau bolnavi de cancer.

A doua zi, de la ora 10, excelenţa sa va participa în sala mare a Primăriei la o dezbatere la care şi-au anunţat participarea decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, şi universitarul Mircea Brie, specialist în Studii Internaţionale.

Organizată sub genericul "Şi tu poţi dărui 67 de minute în serviciul comunităţii", întâlnirea este destinată publicului larg şi va cuprinde inclusiv o sesiune de întrebări şi răspunsuri. În încheierea evenimentului, artistul plastic Gero Katalin, membru al clubului Rotary Budapesta, va dezveli o statuie reprezentându-l pe Nelson Mandela.

Ziua de 18 iulie a fost declarată de Naţiunile Unite drept Ziua Internaţională Nelson Mandela, iar cu ocazia ei oamenii din întreaga lume sunt îndemnaţi să facă acte de caritate timp de 67 de minute, în amintirea celor 67 de ani în care Mandela a luptat pentru apărarea drepturilor omului.

Anul trecut, cu ocazia aceleiaşi zile, ambasadorul Africii de Sud, Thenjiwe Mtintso, a încercat să doneze sânge la Centrul de Transfuzie din strada Louis Pasteur, dar a fost refuzată pentru că legea română nu le permite cetăţenilor străini acest lucru. Totuşi, cu acea ocazie, au donat sânge primarul Ilie Bolojan, Jaco du Plessis, gazda ambasadorului Africii de Sud şi mulţi alţi orădeni.

Fost ambasador în Cuba şi Italia, Thenjiwe Ethel Mtintso şi-a preluat misiunea în România la începutul lunii martie a anului trecut. Excelenţa Sa a fost unul din colaboratorii lui Nelson Mandela în negocierile dintre diferitele fracţiuni sud-africane, care au lansat la începutul anilor '90 procesul de modernizare a ţării, şi a ocupat ulterior diferite funcţii în Parlamentul sud-african.