Festivităţile dedicate Zilei Oradiei au început duminică dimineaţă în Sala Traian Moşoiu a Primăriei, cu o reuniune festivă a Consiliului Local de la care aleşii UDMR au preferat să absenteze (probabil pentru a evita să-şi pună în piept cocardele tricolore roş-galben-albastre), excepţie făcând doar consilierul Kiss Gabor Ferenc, şi au continuat în Parcul 1 Decembrie, la Statuia Ostaşului Necunoscut, unde - potrivit Jandarmeriei - au fost prezenţi peste 1.000 de orădeni, de toate vârstele, mulţi dintre ei îmbrăcaţi în haine de sărbătoare.

Roşu de partid

Ceremonia militară şi religioasă a început la ora 12.30, când au sosit pe platoul din jurul monumentului oficialităţile, în frunte cu ministrul Apărării, Mircea Duşa, invitat de Prefectura Bihor în contrapondere la faptul că, la invitaţia primarului Ilie Bolojan, a venit la Oradea şi candidatul Alianţei Creştin-Liberale la Preşedinţia României, Klaus Iohannis, acesta fiind însoţit de preşedintele PDL, bihoreanul Vasile Blaga. Câteva minute mai târziu, a ajuns în Parcul 1 Decembrie un alt candidat la magistratura supremă, Teodor Meleşcanu, însă fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe a trecut neobservat.

Fanfara Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării i-a dat onorul ministrului Mircea Duşa, după care preoţii structurilor militare de apărare, siguranţă şi ordine publică au oficiat un Te Deum.

În timpul serviciului religios, primarul Ilie Bolojan i-a avut în stânga sa pe ministrul Duşa şi pe prefectul Claudiu Pop, iar în dreapta pe Klaus Iohannis, Vasile Blaga, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, precum şi vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

PSD_iste-cocarde.jpgÎn partea opusă a platoului, acolo unde reprezentanţii partidelor aşteptau momentul depunerii coroanelor de flori al Statuia Ostaşului Român, cea mai remarcabilă prezenţă a fost a PSD-iştilor, dat fiind că activistele de partid s-au echipat în roşu, având la piepturi, multe chiar în locul cocardelor tricolore, insigne cu chipul şefului partidului, inscripţionate "Eu votez Ponta".

Puţină istorie

Primul invitat să ia cuvântul în faţa orădenilor strânşi pe platou a fost preşedintele Societăţii Avram Iancu, colonelul în rezervă Grigore Bartoş, care a avut un discurs vibrant. "Putem fi mândri de oraşul nostru", a spus ofiţerul, amintind de valorile care caracterizează (sau ar trebui să definească) orădenii: "respect, înţelepciune, toleranţă".

Colonelul Bartoş a vorbit despre dubla semnificaţie a zilei de 12 octombrie pentru Oradea, aceasta fiind ziua în care, la 1918, în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, a fost redactată declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania, uvertură a Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie, şi ziua în care, în 1944, a fost eliberat oraşul de sub ocupaţia hortistă.

Ofiţerul a subliniat rolul pe care l-a avut în întregirea Ţării Regele Ferdinand, cel care a simţit pulsul istoriei ordonând Armatei Române să intre în Transilvania şi în Bucovina pentru ca aceste "perle care au lipsit până atunci Coroanei Române" să fie aşezate la locul lor firesc.

Preşedintele Societăţii Avram Iancu şi-a încheiat discursul în ton optimist, amintind cuvintele istoricului şi omului de stat liberal Gheorghe Brătianu, care spunea că "poporul român este un miracol al istoriei" deoarece a supravieţuit victorios încercărilor vremurilor, în ciuda greutăţii acestora.

Următorul discurs i-a aparţinut primarului Ilie Bolojan, care - poate surprinzător, poate nu - a fost intens aplaudat. "Această zi este o zi, în primul rând, de recunoştinţă faţă de cei care au făcut ceea ce trebuie pentru Statul Român şi pentru oraşul Oradea", a spus edilul, care a amintit de contribuţia naţiunii, Armatei şi decidenţilor politici la Marea Unire, dar şi de cei care "au trăit şi au muncit în acest oraş, indiferent de confesiunea şi de etnia lor, pentru ca el să fie ceea ce este astăzi".

"Această zi este, însă, şi o zi de reflexie", a atenţionat primarul, îndemnându-i pe toţi cei prezenţi "să facem nu ceea ce ne este bine nouă, ci ceea ce trebuie", pentru că "noi depindem nu numai de influenţele externe, dar depindem şi de ceea ce facem noi". "Sper într-o Oradiei prosperă, într-o Oradie care să se dezvolte, într-o Românie bună", a mai spus primarul, încheind că "ne rugăm ca bunul Dumnezeu să aibă în paza Sa oraşul Oradea şi ţara noastră".

Speech citit cu poticneli

Cel căruia i s-a încredinţat onoarea de a închide seria vorbitorilor a fost ministrul Apărării, Mircea Duşa, însă acesta nu a reuşit să smulgă aplauze, după un discurs citit de pe o hârtie, şi încă împiedicat şi fără însufleţire.

Oficialul guvernamanetal a spus că "am asistat azi la momente emoţionale", a măgulit orădenii spunând că "de aici s-au ridicat personalităţi importante pentru poporul nostru", făcând apoi un excurs în cronologia bătăliilor care s-au dus în septembrie şi octombrie 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord, şi încheind cu anunţul că pe 25 Octombrie, la Carei, cea din urmă palmă de pământ românesc eliberată, vor avea loc manifestări grandioase.

În final, ministrul a spus că "aşa cum au arătat şi antevorbitorii mei, La Mulţi Ani, Oradea!". El a primit apoi, încă o dată, onorul din partea Muzicii reprezentative a Ministerului şi a subunităţilor militare care au oferit o paradă aplaudată cu plăcere de orădeni.

Ultimul punct al ceremoniei a fost depunerea coroanelor de flori pe soclul Statuii Ostaşului Necunoscut, începând cu ministrul Mircea Duşa, continuând cu prefectul Claudiu Pop şi subprefectul Iulius Delorean, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, însoţit de vicepreşedintele Ioan Mang (nu şi de Alexandru Kiss), primarul Ilie Bolojan alături de viceprimarii Mircea Mălan şi Ovidiu Mureşan, urmaţi apoi de reprezentanţii instituţiilor militare şi civile din Oradea. De asemenea, şi-au adus omagiul, depunând coroane de flori, şi candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, şi independentul Teodor Meleşcanu, la fel ca reprezentanţii locali ai tuturor partidelor politice.

După încheierea festivităţilor, sute de orădeni au rămas în Parcul 1 Decembrie, bucurându-se de vremea parcă de primăvară şi aşteptând celelalte evenimente, mai populare, pregătite de municipalitate pentru sărbătorirea Zilei oraşului.

La mulţi ani, Oradea!