Festivităţile de Ziua Oradiei vor începe luni cu o şedinţă festivă a Consiliului Local şi va cuprinde trei ceremonii de depunere de coroane.

"Oradea sărbătoreşte în fiecare an la 12 octombrie ziua oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, zi în care la Oradea, în casa Aurel Lazăr, se semnează Declaraţia de Independenţă a Românilor din Transilvania, după care acest document este citit la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, şi 12 octombrie 1944, ziua în care Oradea este eliberată de armatele române, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc Carei", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Evenimentele vor începe la ora 11, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local, urmată de la ora 12 de ceremonie de depuneri de coroane la statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, care se va încheia cu o defilare a gărzii de onoare. Festivităţile vor continua de la ora 13:10 cu o depunere coroane la Casa Memorială Aurel Lazăr, din strada Aurel Lazăr 13, şi la statuia Aurel Lazăr din strada Republicii.

Tradiţionala retragere cu torţe este programată să aibă loc cu o seară înainte, duminică de la ora 19:30, cu pornire din Parcul Traian. Militarii vor urma traseul Parcul Traian, Bulevardul Magheru, podul Dacia cu intrare în Cetate la ora 19:45 pe podul de lemn din spatele Catedralei Ortodoxe.

Pe de altă parte, pentru data de 12 octombrie Administraţia Domeniului Public a anunţat că accesul la Grădina Zoologică va fi gratuit pentru toţi tinerii sub 18 ani. Programul de vizitare este cuprins între orele 9-18.

Programul Ziua Oraşului: