Primăria Oradea a anunțat programul conceput pentru a marca, pe 12 octombrie, ziua orașului. Pe deasupra, în acest an, va fi sărbătorit și la Oradea centenarul încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria la Alba Iulia în 1922 (pe 15 octombrie), programul evenimentelor având puternice accente militare.

Zi cu însemnătate

Oradea își sărbătorește ziua în data în care, în anul 1918, în casa dr. Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania, document citit ulterior la Adunarea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. 

Tot pe 12 octombrie, însă în 1944, Oradea a fost eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata Română. 

De asemenea, pe 15 octombrie 2022, se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și Reginei Maria, la Alba Iulia, ca suverani ai României Mari. 

Delegații de la Marea Unire

Primăria Oradea a decis să marcheze ambele sărbători, atât ziua orașului, cât și centenarul încoronării. Potrivit unui comunicat transmis luni de reprezentanții municipalității, evenimentele vor debuta miercuri, 12 octombrie, la ora 11.30, cu o ședință festivă în Sala Traian Moșoiu a Primăriei, în cadrul căreia, printre altele, vor fi premiați olimpicii orădeni și profesorii lor.

Apoi, pe coridorul principal de acces în sală va fi sfințită o placă ce comemorează delegații Oradiei la Marea Unire de la Alba Iulia. 

Schimb de gardă

Ulterior, alaiul se va deplasa în Piața Unirii, lângă statuia Regelui Ferdinand, unde va avea loc o ceremonie militară precum și una religioasă, urmate de depuneri de coroane. Detașamentul militar de onoare, urmat de ceilalți participanți, se va deplasa apoi în Piața Ferdinand, la statuia Reginei Maria, unde se va relua ceremonia militară și se vor depune buchete de flori. Ritualul va fi reluat apoi și la muzeul memorial Aurel Lazăr din Oradea, precum și la statuia avocatului orădean. 

După amiaza, de la ora 17.30, orădenii vor fi invitați la un concert de muzică militară susținut de Divizia a 4-a Infanterie Gemina din Cluj-Napoca.

În premieră, pentru a sărbători centenarul încoronării, în Piața Unirii se vor realiza, în repetate rânduri, ceremonii specifice de schimb de gardă militară. 

„Ca element de noutate, miercuri, 12 octombrie, la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii se va realiza din oră în oră schimbul militarilor din gardă, în intervalul orar 9:00 – 15:00, moment prin care se comemorează împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria (15 octombrie 1922), la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari. Schimbul de gardă va avea loc la Statuia Regelui Ferdinand I și sâmbătă, 15 octombrie, în același interval orar 9:00 – 15:00”, au transmis reprezentanții Primăriei Oradea.

Programul complet din 12 octombrie 2022:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!