Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu şi Maternitatea din Oradea vor fi iluminate vineri seară, între orele 20 – 22, în culorile galben şi portocaliu.

"Siguranţa pacientului trebuie să fie prioritară"

Gestul de a ilumina cele două clădiri spitaliceşti în culori alese de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este menit să marcheze "Ziua internaţională pentru siguranţa pacientului", a cărei temă de anul acesta este "Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi".

"Această zi aduce în atenţia întregii comunităţi că siguranţa trebuie să fie prioritară în toate spitalele din România", a declarat directorul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, Laurenţiu Chiană, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul a arătat că spitalele orădene iau în serios siguranţa pacienţilor. "În primele trei valuri de luptă anti-COVID, spitalele orădene nu au transferat niciun pacient în alt judeţ, în schimb am primit pacienţi din alte judeţe. Acelaşi lucru s-a întâmplat, deja, în valul 4", a spus Chiană.

Pe coduri de culoare...

Potrivit directorului Chiană, pentru siguranţa pacienţilor în spital au fost montate camere de supraveghere, s-a introdus un cod de culori pentru personalul medical, pe grade de competenţă, astfel încât să poată fi recunoscut mai uşor de pacienţi, iar aceştia din urmă au primit brăţări, pentru a fi identificaţi mai uşor.

La intrarea în saloane au fost afişate locurile pacienţilor marcate fiecare cu coduri în roşu, galben şi verde, diferite în funcţie de starea acestora: imobilizaţi la pat, transportabil cu ajutor şi independenţi. "În cazul unui incident, personalul medical ştie imediat unde trebuie să intervină cu targa şi unde este nevoie doar de ajutor...", a spus Chiană.

Şcoala mamei...

Prezent la conferinţa de presă, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Lucia Daina, şi-a argumentat grija faţă de pacient prin campania derulată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii inclusiv în România sub sloganul "Să cunoaştem, să prevenim, să protejăm – pentru siguranţa îngrijirii mamei şi nou-născutului".

"Din păcate, România se numără printre primele ţări în care mortalitatea infantilă (n.r. în rândul copiilor de până la 1 an) este destul de mare. Dacă în Uniunea Europeană se înregistrează o medie de 3,5 cazuri la mie, la noi în ţară este de 6 cazuri la mie. Încercăm să facem tot posibilul pentru siguranţa pacienţilor", a declarat Daina.

Directoarea a amintit că maternitatea orădeană a investit într-un bloc operator şi în saloane noi, dar şi în pregătirea viitoarelor mame pentru responsabilităţile care le aşteaptă. "Luna viitoare, pe 4 octombrie, începe un nou curs – Şcoala Mamei. Acest curs îl organizăm din 2012 şi am ajuns deja la numărul 20", a spus directoarea.

... pentru siguranţa copilului

Cursul, la care participă nu doar mamele, dar şi soţii acestora sau bunicile micuţilor, prezintă informaţii importante cu privire atât la sarcină, cât şi la modul în care trebuie îngrijit nou-născutul în primele zile de la naştere şi ulterior.

"Din păcate, avem încă mame care au născut fără ca în perioada sarcinii să se fi adresat niciunui specialist. Anul trecut, din 2.467 de nou-născuţi, 38 au avut o greutate sub 1.500 grame. În majoritatea cazurilor a fost vorba de mame care nu au fost urmărite de medic", a avertizat Daina.

Potrivit directoarei, ca o recunoaştere a eforturilor depuse pentru buna îngrijire a mamei şi copilului, Maternitatea orădeană are gradul III de competenţă, cel mai înalt, şi este certificată încă din 2009 de către OMS şi UNICEF ca "Spital prieten al copilului".