Patru poliţişti au fost recompensaţi cu titlul de "Poliţistul anului", joi, în cadrul unei şedinţe festive de aniversare a Zilei Poliţiei Române, distincţia fiind acordată pe patru categorii profesionale şi pentru merite deosebite de către Consiliul de conducere al instituţiei.

Astfel "Poliţistul anului" la categoria judiciar este comisar Marius Sime - şeful Biroului de investigare a infracţiunilor contra persoanei din cadrul Poliţiei Oradea, poliţistul care a reuşit prinderea celor trei spărgători care au furat mai multe arme din locuinţa notarului orădean Florin Pană, dar şi reţinerea lui Romulus Markovics, fiul mai mic al liderului ţiganilor, Markovics Sandor, zis Neguş, interlop acuzat că a provocat mai multe scandaluri şi a terorizat cu banda sa patronii unor localuri publice.

Peste 200 de avansări

La categoria suport logistic şi administrativ, distincţia a fost acordată comisarului şef Gheorghe Duma din cadrul Serviciului de resurse umane al Inspectoratului de Poliţie Bihor, iar la categoria ordine publică, agentului şef principal Valentin Mocan din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere. Subofiţerul s-a remarcat anul trecut prin prinderea în flagrant a unei grupări de spărgători profilaţi pe furturi de telefoane mobile, a traficantului de alcool care folosea la transportul băuturilor o maşină cu însemne false ale Ambulanţei, dar şi a unui transport clandestin de 30.000 de petarde.

Conducerea Poliţiei a acordat titlul de "Poliţistul anului" pentru toată activitatea desfăşurată comisarului Cosmin Pantea, adjunct al şefului Poliţiei Oradea, care îşi va lăsa în curând uniforma pentru a îmbrăca roba, după ce a câştigat un concurs de intrare în magistratură şi va lucra ca procuror în cadrul Parchetului Oradea.

Tot în cadrul festivităţilor de joi, 199 agenţi şi 46 de ofiţeri au fost avansaţi în gradul profesional următor la termen. Printre aceştia se numără comisar şef (noul grad) Radu Silaghi, şeful Poliţiei Oraş Valea lui Mihai, comisar Vlad Codreanu, şef birou în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisar de poliţie Marcel Cosma, Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului.

Un singur ofiţer din cadrul Poliţiei bihorene a fost avansat în grad înainte de termen, pentru merite deosebite. Este vorba despre şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, inspector principal (noul grad) Florian Sîrca. Încadrat în Poliţie în 2005, Sîrca este absolvent al Academiei de Poliţie şi a fost numit la conducerea SIF Bihor în noiembrie 2010, prin concurs.

Istoria Poliţiei Bihor, de la înfiinţare şi până azi

Conducerea IPJ Bihor a lansat, joi, broşura "O istorie în date a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor", publicată printr-un proiect finanţat de Consiliul judeţean Bihor. Scrisă în trei limbi, română, maghiară şi engleză, broşura îşi propune să sublinieze cu rigurozitate etapele prin care a trecut Poliţia bihoreană de la înfiinţare şi până în prezent.

"S-au folosit date concrete, din acte legislative, şi s-a conturat concret contextul în care a evoluat instituţia Poliţiei, pornind din perioada imperiului habsburgic, continuând cu perioada organizării Poliţiei în Bihor, şi etapele de transformare pe care le-a suferit pentru a ajunge în prezent un simbol al ordinii de drept", a explicat şeful IPJ Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

Cu ocazia Zilei Poliţiei, copiii şi adulţii care au mers în curtea sediului Inspectoratului, din strada Parcul Traian, au văzut demonstraţii de arte marţiale şi intervenţii pentru reţinerea unor infractori executate de poliţiştii Serviciului de Intervenţie Rapidă, prezentări de tehnici de luptă, dar şi de dotări şi aparatură, cum este şi laboratorul mobil de criminalistică, lângă care specialiştii Serviciului Criminalistic au prezentat şi un exerciţiu demonstrativ de cercetare la faţa locului în cazul unui accident rutier, ridicarea unor urme papilare etc.

De asemenea, cei prezenţi au putut urmări şi o demonstraţie spectaculoasă de acrobaţie pe biciclete, respectiv Trial Jam şi BMX Jam, realizată de membrii Asociaţiei ProBikers - Bihor.