Poftiţi la CET! Peste 300 de orădeni au vizitat joi, până la ora 12, vechiul CET pe cărbune şi noua centrală pe gaz din Calea Borşului, în cadrul unei acţiuni organizate de Termoficare sub genericul Ziua porţilor deschise.

"Scopul acţiunii este de a le arăta orădenilor cea mai mare investiţie de profil România în cea mai moderniză centrală din această parte a Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al Termoficare, Dan Creţ.

Primele grupuri de vizitatori au trecut poarta societăţii în jurul orei 10. CET-ul va rămâne deschis publicului până la ora 19.

Pentru a uşura transportul vizitatorilor, conducerea Termoficare a închiriat autobuze care să îi transporte de la Primărie, din centrul oraşului, în Şoseaua Borşului şi retur.

Ieri şi azi

"Până la ora 12 ne-au vizitat deja peste 300 de orădeni şi aşteptăm în continuare cel puţin două grupuri mari de peste 100 de persoane", a spus Creţ.

Vizitatorii sunt în cea mai mare parte copii de şcoală, elevi ai colegiilor tehnice, studenţi şi pensionari. Populaţia activă este aşteptată să viziteze societatea în cursul după-amiezii.

"Majoritatea celor care ne trec pragul se declară foarte surprinşi de diferenţa enormă între tehnologia învehită a CET-ului pe cărbune şi cea de ultimă oră folosită la construcţia centralei pe gaz. În special copiii se miră de condiţiile în care au lucrat aici muncitorii din generaţia părinţilor lor", a povestit Creţ.

Porche pentru Oradea

Vizitatorii sunt obligaţi să semneze la intrarea în societate o fişă de instruire colectivă cu o pagină de indicaţii care se rezumă însă la câteva reguli de bază. "Nu puneţi mâna pe nimic, nu părăsiţi grupul şi nu fumaţi", şi-a informat asistenţa inginerul care a făcut instruirea.

Orădenii veniţi în vizită au fost conduşi prin centrală, în grupuri compacte, de opt ingineri cu rol de ghid. Aceştia le-au prezentat în prealabil vizitatorilor vechiul CET pe cărbune, mohorât, prăfuit şi mâncat de vreme, din care a mai rămas funcţional doar un cazan reconvertit pe gaz, după care i-au condus printre instalaţiile strălucitoare şi camera de comandă, plină de monitoare, ale noii centrale.

Specialiştii au răspuns la toate întrebările vizitatorilor legate de modul de funcţionare al noului CET pe gaz.

"Între cele două centrale există o deosebire enormă. Efectiv, este vorba de altă generaţie de tehnologie. Diferenţa este ca de la o Dacie din 1966 la un Porche din 2015", a explicat inginerul Wilhelm Bauman.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.