"Ziua Z". Aşa au de denumit procurorii DIICOT mega-operaţiunea declanşată miercuri dimineaţă pe teritoriul a 28 de judeţe şi a municipiului Bucureşti: Bihor, Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Galaţi, Brăila, Vrancea, Covasna, Braşov, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Dolj, Gorj, Caraş, Hunedoara, Timiş, Satu Mare, Sălaj, Cluj şi Bistriţa Năsăud.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de DIICOT, au fost demarate un număr de 238 de percheziţii domiciliare, ce vizează nu mai puţin de 227 de suspecţi.
"Acţiunile concertate ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism declanşate astăzi la nivel naţional sunt rezultatul activităţilor investigative derulate în 20 de cauze penale instrumentate de către 14 structuri teritoriale ale DIICOT şi Structura Centrală", se spune într-un comunicat transmis de Biroul de presă al DIICOT.
Cauzele privesc destructurarea mai multor grupări infracţionale implicate în trafic de droguri de risc şi de mare risc, trafic de persoane, criminalitate informatică, evaziune fiscală, contrabandă precum şi infractiuni cu violenţă, santaj, lipsire de libertate in mod ilegal si tentativă de omor.
Procurorii DIICOT Oradea au descins la 22 de adrese din Salonta şi Satu Mare, într-o cauză ce priveşte 20 de suspecţi cercetaţi pentru trafic de droguri şi etnobotanice.
La operațiune participă peste 600 de polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate, inspectoratelor de poliţie judeţene, luptători ai structurilor de intervenţii şi acţiuni speciale ale Poliţiei Române şi structurile de intervenţie speciale ale Jandarmerie Romane.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, dosarele în cadrul cărora sunt efectuate perchezițiile vizează şi infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic și operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
"De asemenea, se efectuează cercetări pentru evaziune fiscală, falsificare de instrumente electronice de plată, punere în circulație de instrumente electronice de plată contrafăcute, deținere de instrumente electronice de plată contrafăcute, fals material în înscrisuri oficiale şi fals informatic", se arată în comunicat.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române. Acţiunea a fost efectuata cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.