Cursurile de apă transfrontaliere vor fi curăţate de mizerii. Zona Metropolitană Oradea, în parteneriat cu Asociaţia Ecocaritas din Ungaria şi Asociaţia Societatea Carpatină Ardeleană din Judeţul Bihor au iniţiat marţi, în cadrul programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România, proiectul "Operaţiunea Râuri Curate".

"Suntem în punctul de pornire al unui proiect transfrontalier de mare anvergură. În numele administraţiei locale felicit partenerii proiectului pentru iniţierea acestuia. Vă doresc mult succes în realizarea lui şi în numele administraţiei locale vă asigur de ajutorul nostru", a spus viceprimarul Rozalia Biro, în cadrul conferinţei organizată marţi la Oradea în deschiderea proiectului.

Estimată la 840.000 euro, din care contribuţia ZMO este de 7.000 euro, "Operaţiunea râuri curate" are ca scop eliminarea depozitelor ilegale de deşeuri identificate pe râurile Tur, Crasna, Someş, Barcău şi Crişul Repede.

În cadrul proiectului vor fi colectate aproximativ 5.000 tone de deşeuri, descoperite pe teritoriul a 83 de localităţi din judeţelor Szabolcs, Szatmar şi Hajdu Bihar (Ungaria), respectiv, judeţul Bihor.

Printre obiectivele proiectului se numără colectarea şi depozitarea deşeurilor, precum şi transportarea acestor deşeuri din localităţile participante timp de un an, realizarea parteneriatului cu autorităţile şi administraţiile locale, organizarea unei campanii de conştientizare a populaţiei asupra necesităţii ocrotirii mediului înconjurător.