Zona Metropolitană Oradea lucrează la o hartă integrată cu toate informaţiile din arealul său.

O hartă cu de toate

Publicul va putea afla date diverse, de la informații privind pistele pentru biciclete, până la proiectele pregătite pentru fiecare zonă în parte.

"Intenţia noastră este să realizăm o singură hartă cu mai multe straturi, cum ar fi administrativ, infrastructură, de la drumuri la piste pentru biciclete, geotermal, arii naturale, mediu de afaceri şi proiecte în pregătire", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Zonei Metropolitane Oradea, Letiţia Moţoc.

ZMO are în prezent pe propriul site mai multe hărţi legate de administrativul arealului, proiectele de infrastructură rutieră, drumuri şi piste pentru biciclete şi vrea să le prioritizeze, iar apoi să le integreze într-o singură aplicaţie.

Proiecte în funcţie de atuuri...

După cum BIHOREANUL a mai scris, inventarul celor peste 580 de proiecte din ZMO, în valoare de peste 4 miliarde de euro, a fost făcut prin Planul de amenajare a teritoriului din ZMO.

Planul a fost prezentat public marţi dimineaţă la Primăria Oradea, în cadrul unei întâlniri la care au participat circa 20 de reprezentanţi ai administraţiilor locale membre, precum Sântandrei sau Paleu, dar și reprezentanţi ai unor instituţii precum Consiliul Judeţean Bihor şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

"Planul este menit să integreze proiectele metropolitane fără să le suprapună. Fiecare localitate îşi va dezvolta atuurile. De exemplu, comuna Sânmartin, cu Băile Felix şi Băile 1 Mai, va paria în continuare pe turism. Deşi Borş are la rândul său apă geotermală, încercăm să facem astfel încât să nu construiască şi primăria de aici aquapark pentru că s-ar suprapune, s-ar concura şi nu ar mai merge bine niciunul", a explicat Letiția Moţoc.

La fel, în Cetariu, unde potrivit studiilor este cel mai curat aer din ZMO, asociaţii vor încerca să încurajeze sectorul turistic şi mai puţin cel industrial care ar putea distruge avantajele zonei.

Planul de amenajare teritorială a ZMO a fost în dezbatere publică în luna noiembrie şi urmează să fie supus în perioada următoare procedurii de avizare de către instituţiile de profil, cum ar fi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!