Începând de miercuri, 2 iunie, Zona Metropolitană Oradea (ZMO) numără 12 membri. Adunarea Generală a Asociaţiilor (AGA) prezidată de preşedintele Ilie Bolojan a aprobat cu unanimitate de voturi lărgirea asociaţiei prin includerea comunei Ineu ca membru cu drepturi depline.

La şedinţă au luat parte 34 din cei 39 de membri desemnaţi în AGA de către municipiul Oradea şi comunele Biharia, Borş, Cetariu, Girişu de Criş, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei şi Toboliu. Toţi cei prezenţi la şedinţă au votat pentru ca Ineul şi satele aparţinătoare, Botean şi Husasău de Criş, să fie acceptate în asociaţie.

Conform unui comunicat al ZMO, "implicarea comunei Ineu va avea un impact direct asupra activităţii asociaţiei, prin includerea acesteia în toate proiectele de dezvoltare integrate la nivel metropolitan cum ar fi infrastructura de drumuri, apă şi canalizare, respectiv managementul deşeurilor şi alte proiecte economice şi sociale".

ZMO s-a constituit ca asociaţie pe 9 mai 2005 cu scopul declarat de aliniere la standardele economice şi sociale euro-atlantice, instalarea unui climat de piaţă aliniat procedurilor competiţionale internaţionale şi creşterea coeziunii economico-sociale din zonă.

Asociaţia a pornit de la 9 membri fondatori: municipiul Oradea şi comunele Biharia, Borş, Cetariu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmatin şi Sântandrei. Ulterior au mai aderat la ZMO Girişul de Criş şi Toboliu.

Prin atragerea comunei Ineu de Criş în asociaţie, ZMO a ajuns la o populaţie de circa 250.000 de locuitori şi o suprafaţă totală de 72.226 hectare de teren.