Din inventarul Grădinii Zoologice lipsesc de la peruşi, bibilici şi iepuri până la lupi, urşi şi lei. La numărătoarea făcută luna trecută, administratorul Daiana Gender n-a putut justifica absenţa a 158 de animale. Suficiente pentru a popula Arca lui Noe!

Revoltat de cele descoperite, directorul RAPAS vrea să declanşeze "potopul". "Ne vom adresa instanţei pentru recuperarea prejudiciului", a declarat Liviu Andrica BIHOREANULUI.

Numărătoare pe minus

11 ioan mielut.jpgÎn noiembrie 2010, imediat după numirea ca director peste Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS), Liviu Andrica a cerut un inventar la toate unităţile subordonate, pentru a cunoaşte exact patrimoniul "moştenit" de la predecesorul său, Romulus Cosma. Din cele opt comisii care au făcut "stocul" la pepinieră, ştranduri, cimitir, pieţe şi alte unităţi subordonate, una singură a avut bătăi de cap. Echipa care s-a ocupat de Grădina Zoologică s-a trezit că de la ultimul inventar, făcut în martie 2009, la pensionarea fostului administrator Viorel Aştilean, patrimoniul a fost făcut praf. "Conducerea unităţii nu poate justifica cu acte lipsa la inventar a 158 de animale", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Mieluţ (foto), membru în comisia de inventariere.

Conform valorii de inventar a exemplarelor, paguba se ridică la 9.087 lei, dar în realitate e mult mai mare. "Pentru că nimeni nu a actualizat valoarea de inventar a animalelor, un leu figurează în acte cu un preţ de 100 RON, dar dacă ar trebui să-l cumpărăm probabil am da pe el mii de euro", spune Mieluţ.

Fără stăpân

11-daiana-gender.jpgMembrii comisiei de inventariere au fost şocaţi să afle că, deşi a fost numit pe funcţie în aprilie 2009, administratorul Grădinii Zoologice, Daiana Gender (foto), nu a preluat nici până acum inventarul unităţii. Gender a invocat că n-ar fi administrator, ci manager, funcţie care nici măcar nu există în regulamentul de funcţionare al structurii pe care o conduce. Teoretic, gestiunea figurează şi acum pe seama lui Radu Aştilean, fiul fostului administrator, angajat al grădinii.

Deşi regulamentul prevede clar că administratorul răspunde personal de patrimoniul unităţii, Daiana Gender a tratat cu indiferenţă toate cererile fostului director Romulus Cosma de a prelua inventarul unităţii. Nu a cedat nici măcar la ordinul scris al noului director Liviu Andrica. "În calitate de administrator al Grădinii Zoologice, având atribuţiuni de coordonare şi asigurare a activităţii, prin prezenta vă anunţ că nu preiau gestiunea", transmitea Gender directorului regiei la sfârşitul lui noiembrie 2010. Şi ştia ea de ce!

Evadat, mort, schimbat...

În mai puţin de doi ani, de când e şefă, din evidenţele Zoo au dispărut animale cu duiumul. Lipsesc asini, capre, curci, iepuri, oi, dar şi lei, lupi sau urşi. Şi nimeni nu poate spune cu precizie dacă animalele au fost furate sau înstrăinate pe bune. Conform actelor prezentate de conducerea Zoo, unele sălbăticiuni, precum veveriţe sau iepuri, au evadat prin găurile cuştilor, păsări ca uliul şorecar sau vânturelul de seară au fost eliberate în natură pentru că nu le mai încăpeau cuştile, unii peruşi şi porci vietnamezi au murit, iar o parte din animale au fost date la schimb.

Spre exemplu, conform unui proces-verbal din august 2009, conducerea RAPAS a dat la schimb, la fel ca şi colecţionarii de timbre, 8 capre, 4 iezi, 15 iepuri, o pereche de porumbei şi 8 perechi de gâşte şi raţe, pentru un ponei de cinci ani.

Alte animale au fost date gratuit unor persoane fizice sau chiar instituţii publice. O hârtie din 20 iunie 2009 atestă că Gender a donat pentru tombola de la Zilele Episcopiei Bihor un ied, un miel, un cobai, un cocoş şi un iepure. Făcut pe genunchi, procesul-verbal nu are nicio semnătură la primitor, iar cineva a trecut pe listă, cu scris de mână, încă o oaie şi o capră. Să fie!

Fără dovezi

Ioan Mieluţ spune că n-ar fi fost nicio problemă dacă toate aceste lipsuri din gestiune ar avea acte justificative. "Administratorul nu ne-a putut prezenta decât foarte puţine documente şi nici acelea complete", zice funcţionarul.

Spre exemplu, în cazul decesului unui animal, procedura este aproape la fel de riguroasă ca în cazul unui om. Regulamentul spune că se face un act de necropsie semnat de medicul veterinar care, dacă are dubii cu privire la cauza decesului, poate cere analize de la Direcţia Sanitar-Veterinară. Cu toate acestea, majoritatea mortalităţilor de la Zoo sunt consemnate în acte doar de fostul biolog Roger Rois, concediat de directorul Andrica pentru a face economie la bugetul de salarii, şi atât. "Dacă nu au chemat veterinarul să facă necropsia, ce dovadă există că nu s-a făcut altceva cu animalul? Că a fost dat, vândut, sau mai ştiu eu ce...", spune Mieluţ.

Regimul donaţiilor e şi mai strict. Daiana Gender nu avea voie să treacă niciun animal dincolo de gardul unităţii, pentru că ea doar administrează patrimoniul oraşului, neavând dreptul să-l şi înstrăineze!

Lipsă de lei

11 diana birau.jpgScandalul de la Zoo implică inclusiv donaţia celor 17 lei către parcuri din Africa şi Marea Britanie, făcută anul trecut pentru că unitatea nu mai avea nici loc să îi ţină, nici bani să îi hrănească. Reprezentanţii municipalităţii spun că mediatizarea făcută inclusiv de BBC transportului a 13 lei către Yorkshire Wildlife Park din Anglia nu ţine loc de acte. "Administratorul Zoo trebuia să propună donaţia ordonatorului de credite, adică directorului RAPAS, care, la rându-i, trebuia să ceară acceptul Consiliului Local", spune Diana Birău (foto), juristul Primăriei desemnat să consilieze comisia de inventariere.

Birău mai spune că, potrivit regulamentului Grădinii Zoologice, administratorul trebuia să încerce întâi să valorifice felinele sau să iniţieze un schimb şi abia apoi să propună Consiliului Local donaţia efectivă. Care ar fi acceptat, în mod cert.

Ca un făcut, administratorul Daiana Gender nu poate prezenta nici măcar o hârtie de predare-primire către parcul din Yorkshire. "Noi de unde ştim că leii au fost într-adevăr donaţi şi că au ajuns unde se spune? Pe ce bază operăm în contabilitate? Pe vorbe?", se întreabă directorul RAPAS Liviu Andrica.

"Sunt în concediu!"

Contactată de BIHOREANUL, administratoarea Daiana Gender a refuzat să comenteze lipsurile la inventar. "Nu am ce spune. Sunt în concediu", a trântit femeia, iritată, zicând doar că "plecarea" leilor nu a făcut decât bine regiei, care economiseşte peste 120.000 lei pe an cu hrana a 17 feline.

La rândul său, aflat în Italia, directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Tibor, şeful direct al Daianei Gender, e de părere că "minusurile" sunt o problemă birocratică. "Nu a dispărut nimic. Sunt doar nişte nepotriviri în contabilitate, dar lucrurile se vor lămuri".

11 liviu andrica.jpgŞi Liviu Andrica (foto), directorul RAPAS, vrea lămuriri, dar prin instanţă. El a cerut juriştilor instituţiei să iniţieze chemarea în judecată a responsabililor de la Zoo. "Indiferent despre cine e vorba, trebuie să luăm măsuri, pentru că aici este proprietatea oraşului. Instanţa va hotărî care e prejudiciul şi cine se face vinovat", zice Andrica.

N-ar fi exclus deci ca, în premieră, şefii Grădinii Zoologice să fie puşi la plată. Altfel spus, să vină cu leii de acasă...


"Eu nu spun că şefii Zoo nu au vrut binele animalelor atunci când le-au donat. Spun doar că au încălcat legea. Tot aşa, şi Al Capone poate spune că a făcut un bine populaţiei, care cerea băutură, vânzând alcool în vremea prohibiţiei. Dar tot ilegal era"

Liviu Andrica


BUNI DE PLATĂ
Cei mici plătesc!

Ioan Mieluţ, membru în comisia de inventariere de la RAPAS, spune că este cu atât mai nedrept ca şefii Grădinii Zoologice să fie absolviţi de lipsurile la inventar cu cât simplii angajaţi au plătit din propriul buzunar neglijenţa în serviciu. "Acum şase ani, câinii vagabonzi au intrat prin gardul spart şi au sfâşiat patru capre. Pentru asta a fost găsit vinovat îngrijitorul, care a trebuit să cumpere alte capre din piaţă", povesteşte Mieluţ. La fel, un alt îngrijitor a ajuns în proces cu RAPAS pentru nişte gâşte "evadate". Angajatul a scăpat de la plată doar pentru că instanţa nu i-a putut stabili vinovăţia cu exactitate.