La omul sărac nici boii nu trag. Nepriceperea, subfinanţarea şi amplasarea urbană nefericită au limitat posibilităţile de dezvoltare a grădinii zoologice orădene la nivelul unui obiectiv de provincie, al cărui singur avantaj faţă de concurenţă este că... există.

"Bihorenii sau cei din judeţele Satu Mare, Arad şi Timiş vor veni la Oradea şi nu vor mai face două ore cu maşina până la prima grădină zoologică", spune încrezător Bimbo Szuhai Tibor, administratorul grădinii.

Am înfrânt!

Modernizarea grădinii zoologice se apropie de final. Săptămâna trecută, constructorii de la MBS Group şi Dan&Dan lucrau încă la o listă de 7 pagini cu modificări suplimentare comandate de conducerea Zoo, dar grosul lucrărilor era finalizat. Termenul de predare a fost întârziat cu două luni faţă de 31 august de contestaţiile care au urmat licitaţiei, de iarna grea din februarie 2012, dar mai ales de modificările repetate aduse proiectului. El a fost refăcut pe cum "împrumutau" idei de la grădinile din Ungaria reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţări Internaţionale (DMPFI).

Proiectul Zoo a suportat 18 modificări încă din prima lună de lucrări. Apoi a venit valul! Beneficiarul a realizat în ultima clipă că are nevoie şi de încălzire de gaz, ca să nu îngheţe animalele în cazul unei avarii apărute la CET, că trebuie construită o clădire pentru elevii care vor ţine aici orele de ştiinţele naturii sau că, pentru a supraveghea parcul extins de la 3,5 la 7,5 hectare, trebuie montate cel puţin 30 de videocamere. În ultima clipă a mai fost achiziţionat un sistem de sonorizare menit să întreţină o atmosferă "sălbatică", dar şi să publice anunţuri.

"Marea" evadare

Lucrările s-au derulat în paşi de dans - unul înainte, doi înapoi - şi pentru că, în lipsa unor reglementări clare, ţarcurile au fost proiectate "ochiometric" şi apoi adaptate realităţilor. Spre exemplu, beneficiarul a realizat în ultima clipă că tigrii ar putea escalada gardul, aşa că l-a supraînălţat cu un metru şi jumătate, că leii ar putea trece prin gratii, aşa că le-a înlocuit cu altele mai groase, sau că lupii ar putea săpa pe sub îngrădire, aşa că a dublat-o cu un gard electric, la fel ca la animalele periculoase.

Au apărut şi accente comice. Luna trecută, maimuţele capucin au evadat imediat după mutarea în noul ţarc şi s-au căţărat pe acoperişul clădirii, spre disperarea şantieriştilor, care s-au trezit cu împrejmuirea cu carenţe "deconspirată". Primatele s-au lăsat coborâte de pe adăpost abia după ore de "negocieri"...

Deschis şi iarna

02 Bimbo Szuhai Tibor.jpgDe altfel, maimuţele vor fi punctul de atracţie al grădinii zoologice. "Vom aduce lemurieni, care sunt foarte blânzi, iar vizitatorii vor putea intra la ei să îi hrănească", spune Bimbo Szuhai Tibor (foto). Vizitatorii vor putea cumpăra din Zoo punguţe cu mâncare pentru a hrăni animalele şi îşi vor putea plimba copiii călare pe ponei din micro-ferma cu animale domestice. În ceea ce priveşte "fiarele", la Oradea vor putea fi admirate după ani de absenţă feline precum tigru, puma, leopard, babuin sau râs, dar şi exemplare complet "noi", precum pelicani, ratoni, coati şi suricate. Tot în premieră a fost amenajat un pavilion pentru lilieci, un terariu cu şerpi şi chiar un crocodil, şi s-au amenajat acvarii pentru peşti de toate felurile.

În mijlocul parcului, lângă capela Rhedey, acum restaurată, a fost construit un restaurant, aleile vor fi dotate cu bănci de odihnă, iar clădirea de sticlă de la intrare va servi şi ca magazin de suveniruri. "După inaugurare, grădina zoologică va fi deschisă zilnic, inclusiv iarna", spune administratorul.

Cuştile mohorâte au fost înlocuite cu ţarcuri care au pe o latură geamuri securizate, pentru ca vizitatorii să poată face poze, iar adăposturile sălbăticiunilor au un perete din sticlă, pentru a putea fi văzute tot timpul. Toate îmbunătăţirile proiectului au fost făcute după exemplul grădinilor zoologice din Ungaria, fără însă a-l egala...

Misiune imposibilă

02 Marius Mos.jpgReprezentanţii municipalităţii nici nu îşi fac iluzii că Oradea, care se clasează între grădinile zoologice medii din România, se va putea "bate" până şi cu cel mai modest aşezământ din ţara vecină. "Grădinile zoologice din Ungaria au o tradiţie de zeci de ani şi au investit foarte mult. Ar fi imposibil să comparăm grădina din Oradea, care a costat cam 4 milioane de euro, cu cea din Nyiregyhaza, unde numai adăpostul girafelor a costat un milion de euro", spune Marius Moş (foto), directorul DMPFI.

Grădina din Oradea nu poate concura, de altfel, nici măcar cu cea din Debreţin, care este simultan Zoo, grădină botanică şi parc de distracţii. Departe de a fi cel mai reuşit aşezământ de profil din Ungaria, grădina din oraşul înfrăţit Oradiei gestionează o colecţie cu peste 1.500 de exemplare, inclusiv hipopotami, leoparzi şi girafe, şi are nu mai puţin de 17 "jocuri", de la carusel până la rollercoaster şi chiar un trenuleţ de agrement.

Teme de casă

Grădina din Nyiregyhaza este şi mai mare. Aceasta se întinde pe 30 de hectare şi deţine de trei ori mai multe animale, împărţite pe "regiuni", de la sălbăticiuni polare până la cele din junglă, având amenajat inclusiv un mega-acvariu străbătut de un tunel din sticlă lung de 400 de metri, din care vizitatorii pot admira de aproape Marele Alb şi alte patru specii de rechin. La asta, Oradea poate doar visa!

ADP a făcut săptămâna trecută primele demersuri pentru autorizarea grădinii zoologice orădene, astfel încât aceasta să funcţioneze începând din primăvara anului 2013, iar săptămâna viitoare va solicita acceptarea în Asociaţia Europeană a Grădinilor Zoologice şi Acvariilor (EAZA). Astfel, Zoo Oradea şi-ar putea completa colecţia prin schimburi de animale, ar avea acces la competenţele celorlalţi membri şi ar putea lua parte la programe de cercetare derulate pe diferite specii de animale în pericol de dispariţie, asigurându-şi venituri suplimentare, aşa cum fac vecinii din Ungaria. Cam de jumătate de secol...


"Preţul unui bilet de intrare va fi stabilit la fel ca în Ungaria, unde taxa de intrare este egală cu preţul unui bilet la cinema. Pentru lucruri în plus, cum ar fi hrană pentru animale sau plimbarea călare, se va plăti suplimentar"

Bimbo Szuhai Tibor


OPTIMISM
200.000
de vizitatori sunt aşteptaţi să atragă noua grădină zoologică din primul an de funcţionare


O INVESTIŢIE DE MILIOANE
Închis pentru renovare!

Grădina zoologică orădeană şi-a pierdut autorizaţia de funcţionare în 2007 datorită condiţiilor improprii în care erau ţinute animalele. Închis pe hârtie, aşezământul a mai funcţionat "la negru" până în martie 2011, când a fost închis pentru lucrări. Investiţia se ridică la 19,4 milioane lei, inclusiv TVA, şi este cofinanţată în proporţie de 75% din fondurile Ministerului Mediului.

Lucrările, adjudecate de firmele MBS Group şi Dan&Dan Tărian, vizează dublarea suprafeţei grădinii, pentru a asigura animalelor spaţiul necesar, dar şi construcţii suplimentare cum ar fi o clădire administrativă, o clădire pentru animalele în carantină, o alta pentru cele "pensionate", care nu mai pot fi prezentate publicului, un loc de joacă pentru copii ş.a. Lucrările urmează să fie recepţionate în cursul săptămânii viitoare.