Peste 100 de voluntari muncesc săptămâna aceasta să ridice o casă pentru doi tineri, crescuți într-un cămin pentru orfani și copii părăsiți de părinți, care au întemeiat o familie după împlinirea vârstei majoratului.

Fundația Căminul Felix, care în ultimii 30 de ani a îngrijit 600 de copii, pune la dispoziție terenul, firma Celestica, pe lângă angajați, și materialele de construcție, iar Asociația „Casă, Dragă Casă” din Beiuș - experiența. Cu toții contribuie ca voluntari pentru a ajuta tânăra pereche.

Casă familială

Acțiunea de voluntariat a început în această săptămână, iar scopul este de a construi o casă pentru cei doi tineri care au crescut într-una dintre casele familiale ale Fundației Căminul Felix din Oradea, Calea Sântandreiului, și care după ce au împlinit vârsta majoratului s-au căsătorit și vor să-și întemeieze o familie.

„În această acțiune ne-am implicat noi, Fundația, punând la dispoziție terenul, compania Celestica din Parcul Industrial, care a achiziționat materialele de construcții, și Asociația Casă Dragă Casă din Beiuș (n.r. – fosta Habitat pentru Umanitate), cu care am mai colaborat și care are experiență în construirea de case pentru persoane defavorizate”, a declarat BIHOREANULUI președintele Fundației Căminul Felix, Marcel Filip.

„Pe terenul din Calea Sântandreiului ridicăm o casă de 55 metri pătrați, cu living, două dormitoare, bucătărie și baie, iar tânăra familie va plăti, în rate pe 20 de ani, doar costul materialelor de construcție”, a mai spus reprezentantul Fundației.

Copii „de succes”

Casa construită în această săptămână pentru tânăra familie Ștef este a 25-a pe care Fundația Căminul Felix o asigură pentru tineri orfani ori abandonați de părinți dintre cei peste 600 pe care i-a îngrijit din 1992, când a fost înființată, la inițiativa unei familii caritabile din Suedia, Linda și Lars Hornberg.

„Am pornit cu șase case de tip familial construite pentru orfani în Sânmartin, iar din 2000 ne-am dezvoltat în Oradea, pe Calea Sântandreiului, unde am cumpărat 9 hectare de teren și am construit alte 10 case. În acești ani am avut grijă de 600 de copii”, spune Marcel Filip.

Reprezentanții Fundației Căminul Felix nu s-au mulțumit să „ducă” acești copii până la majorat, ci le-a asigurat și o educație cât mai bună. „Avem foarte mulți copii care au studiat Medicina, inclusiv la Cluj, Dreptul, care sunt ingineri, iar alții sunt buni meseriași – instalatori, electricieni, lăcătuși. Noi îi punem pe toți la același nivel și toți sunt pentru noi „cazuri” de succes”, afirmă președintele organizației.

Pe terenul din Calea Sântandreiului, de altfel, Fundația deține și administrează și o fermă agricolă, o brutărie, un atelier de croitorie și unul de tâmplărie. „Încet-încet, încercăm să obișnuim copiii să și muncească, să prețuiască munca, să fie buni membri ai societății după ce ajung la majorat, și bineînțeles încercăm să le imprimăm valori morale și creștine – integritate, credință, dorința de a ajuta la rândul lor alți oameni”, spune Filip.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!