Braconajul e în floare, doar autorităţile se fac că nu văd. Replica, adesea spusă de cetăţeni, pare că şi-a pierdut din tărie săptămâna trecută, când s-a derulat cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani din Bihor.

Nu mai puţin de 17 persoane bănuite de braconaj au fost percheziţionate de poliţişti şi procurori, iar captura a fost impresionantă. Anchetatorii au ridicat 103 trofee, inclusiv de urs, 48 de arme şi mii de elemente de muniţie!

BIHOREANUL a aflat că ancheta a pornit după ce un vânător a tras focuri de armă în spaţiul public şi îl are în cătare inclusiv pe şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, fostul consilier judeţean PSD Ştefan Dulău.

Razii în Tinca

Descinderile au fost făcute marţi de poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, fiind anunţate în aceeaşi zi de purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisar-şef Alina Fărcuţa.

S-au efectuat 17 percheziţii domiciliare, toate în Bihor, la 17 persoane fizice, dar şi la o persoană juridică, în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări pentru braconaj, uciderea animalelor, cu intenţie şi fără drept, uz de armă fără drept şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor.

"În perioada 1 ianuarie 2019 - 19 iulie 2023, cele 17 persoane fizice, din judeţul Bihor, cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, ar fi efectuat acte de braconaj, într-un fond cinegetic din judeţul Bihor", se arată în comunicat.

"Captura" anchetatorilor a fost impresionantă: două arme lungi, neletale, deţinute ilegal, 38 de arme lungi de vânătoare, deţinute legal, şi 8 arme neletale deţinute legal. Au mai fost descoperite şi indisponibilizate şi 2.877 de elemente de muniţie letală, deţinută legal, 2.809 elemente de muniţie neletală deţinută legal, 117 elemente de muniţie letală, deţinută ilegal, 469 de elemente de muniţie neletală, deţinută ilegal, 103 trofee din specia căprior, 14 trofee specia cerb comun, şapte trofee specia mistreţ, un trofeu specia vulpe, un trofeu specia urs, 762 de autorizaţii de vânătoare (anchetatorii urmând să verifice câte dintre ele erau reale), două sisteme de ochire pe timp de noapte şi un laptop. Toate urmează să fie expertizate.

Gloanţe la intimidare

BIHOREANUL a aflat că fondul cinegetic este cel denumit 38 Lunca, administrat de Asociaţia de Vânătoare Tinca şi întins pe raza mai multor localităţi. Persoana juridică percheziţionată este chiar Asociaţia.

De altfel, majoritatea descinderilor, 11, au avut loc în comuna Tinca, 7 dintre ele chiar în localitate.

Potrivit surselor ziarului, ancheta a pornit în urma unui incident şocant produs în seara de 12 iulie, între doi vânători din Tinca, Nicolae Sarca, patronul unei cunoscute firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii, şi consăteanul lui, Alexandru Merge. Cel dintâi şi-a descărcat carabina de vânătoare în scop de intimidare, chiar într-o zonă locuită a satului, iar Merge a sunat la 112.

"Spovedania" de la poliţie

Nicolae Sarca a fost reţinut atunci pentru 24 ore, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept, braconaj şi ameninţare.

În timpul cercetărilor, oamenii legii au aflat că fondul de vânătoare din zonă, preferat de numeroase notabilităţi orădene, este un "rai" al braconierilor. Mai multe VIP-uri ale judeţului ar fi ieşit în mai multe rânduri la partide de vânătoare ilegale, la mica înţelegere cu şeful Asociaţiei de Vânătoare Tinca, Ştefan Dulău, şi paznicul de vânătoare Valentin Gliţă, fără autorizaţiile obligatorii în astfel de situaţii. Alexandru Merge neagă că el ar fi fost denunţătorul. "Eu am dat o singură declaraţie în faţa autorităţilor, la Biroul Arme şi Muniţii, strict referitor la ce s-a întîmplat în acea seară în legătură cu numitul Sarca. Ulterior am aflat că există o declaraţie din partea unei alte persoane din dosar, legat de multe alte lucruri", a explicat, pentru BIHOREANUL, tincanul.  Astfel, ancheta s-a extins şi pentru infracţiuni de uciderea animalelor cu intenţie şi fără drept, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Aşa s-a ajuns ca, marţea trecută, sediul Parchetului Salonta să rămână gol.

Procurorii în teren

Cei doi procurori care lucrează aici - coordonatorul anchetei, Alexandru Claudiu Pârlea, şi şeful unităţii, prim-procurorul Ioan Bene - alături de poliţişti au declanşat cea mai mare operaţiune de investigare a faptelor de braconaj din ultimii ani în Bihor.

Sursele BIHOREANULUI afirmă că printre cei "călcaţi" la percheziţii s-au numărat Nicolae Sarca, fratele său (şi el om de afaceri), dar şi cel care a sunat la 112, Alexandru Merge, administratorul fondului, Ştefan Dulău, şi paznicul Valentin Gliţă.

În urma scotocirilor, au fost ridicate inclusiv carneţele cu ieşiri în teren, cu autorizaţii de vânătoare şi cu numere de telefon ale unor şefi din instituţiile statului.

Deocamdată, cu toţii sunt anchetaţi în libertate, poliţiştii şi procurorii urmând să documenteze eventualele activităţi infracţionale acestora.

Cercetările sunt efectuate, încă, doar faţă de fapte. Însă, zic surse din anchetă, la finalul săptămânii, numărul persoanelor suspectate crescuse deja la 20. Rămâne de văzut cine sunt acestea şi cum vor plăti...

UPDATE: Dulău nu mai e PSD-ist

Printr-o scrisoare trimisă redacţiei, purtătorul de cuvânt al PSD Bihor, Adrian Madar, a ţinut să precizeze că "dl. Ştefan Dulău nu mai este membru PSD Bihor din luna iunie 2023", iar "faptele prezentate în articol nu au o legătură directă cu activitatea politică a dlui Dulău".

Mai mult decât atât, Madar aminteşte că "formaţiunea politică pe listele căreia dl. Dulău a dobândit calitatea de consilier judeţean cel mai recent este PDL, astăzi parte din PNL Bihor".

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!